10:28
Будуємо самі: вулична піч

Завжди зачаровує магія відкритого полум'я, ріднить і об'єднує присутніх біля вогню людей. Біля простого багаття із задоволенням сидять і молодь, і батьки, та й сусіди не проти заглянути на вечірній вогник. Горять багаття і на ділянках, тільки освоюваних майбутніми дачниками, де немає електрики і не зведені ще перші будівлі. Стомлені денним трудом люди готують нехитру вечерю, пристосувавши для цього дві рогатинки з поперечиною і закопченим туристським казанком.

Але вогонь завжди вимагає підвищеної обережності. Тому місце для багаття варто відповідним чином обладнати. Розводити відкритий вогонь можна лише на певному віддаленні від меж ділянки, щоб були дотримані вимоги пожежної безпеки, дим не заважав сусідам, а вітер не переносив запахи в будинок.

Кілька валунів і десяток цеглин дозволяють побудувати просте місце під вогнище - зробити перший крок до цивілізації на своїй ділянці, облагородити територію і свої відносини з навколишньою природою. Та й приготування їжі стане більш швидким порівняно із звичайним багаттям. Кілька лавок зі столиком одразу зроблять місце обжитим і затишним. І навіть вже облаштована дача з появою вогнища у дворі може несподівано придбати особливий шарм.

Типовий розмір вогнища - 30 см в ширину і 60 см в довжину, висота решітки для приготування їжі над відкритим вогнем - теж близько 30 см. Якщо ж їжу готують в розрахунку на жар вугілля, то оптимальна висота зазвичай складає 15-18 см.

Для невеликого вогнища слід зробити бетонну основу товщиною приблизно 15 см - плиту, армовану сталевими прутами, укладеними навхрест з інтервалом 25-30 см. У вузлах прути потрібно зв'язати м'якими тонкими дротами. Арматура збереже підставу від просідання. Внутрішню поверхню будь-якого вогнища краще облицювати вогнетривкими цеглинами, викладаючи їх на глині. Роблячи бетонну основу вогнища, не забудьте про те, що вода, яка потрапила в вогонь, який палає на відкритому повітрі, повинна йти самопливом. Тому один край підстави повинен бути вище іншого на 2-3 см.

У верхній частині вогнища укладають грати або суцільний лист металу, якому віддають перевагу ті, кому не подобаються закопчені денця каструль. Замість решітки можна використовувати набір прутків. І решітку, і лист краще робити знімними.

ПОРАДА
Найбільш часто повторювана помилка при влаштуванні таких вогнищ полягає в тому, що багато людей розводять вогонь на залізній решітці, встановленій занадто високо, забуваючи про те, що вугілля від прогорілих дров буде провалюватися крізь осередки решітки, забираючи значну кількість тепла.

Приклади вогнищ

Відкрите вогнище. Таким вогнем користуються тайгові мисливці, тільки замість кругляків вони використовують дві колоди, між якими розводять багаття. Колоди розташовують таким чином, щоб панівний вітер продував вогнище уздовж колод. Якщо напрямок вітру безперервно змінюється, то краще буде конструкція на чотирьох валунах. Тут гарантований постійний приплив повітря, і, хоча втрати тепла більше, простота конструкції очевидна.

Напіввідкрите вогнище. Зовні вогнище цієї конструкції виглядає більш солідно і надійно, але переваг перед попередньою схемою у нього немає. Тут можна встановлювати тільки решітки, оскільки при використанні суцільного листа тяги взагалі не буде. Якщо ж все-таки використовується лист, то необхідно викласти хоча б найпростішу димову трубу.

Це компроміс між невеликою грубкою і вогнищем. Проріз в задній стінці створює тягу під покладеним зверху металевим листом. Існує вдосконалений варіант такого рішення. При цьому не слід допускати поширену помилку, коли разом з ґратами завищують і трубу. Робити її треба якомога нижчою.

На місці для багаття можна влаштувати стаціонарну площадку для відпочинку та відгородити її від будинку чагарником або живоплотом. Вогнище варто викласти каменем і влаштувати навколо нього тверде покриття. Завдяки такому рішенню місцем відпочинку можна буде користуватися протягом всього року - у спеку можна не побоюватися, що загориться трава, а після дощу або взимку там не буде бруду. Для цього можуть бути використані матеріали, які раніше були застосовані на ділянці для влаштування доріжок, сходинок і елементів малої архітектури.

Контур майбутнього майданчика позначаємо на місцевості кілочками. Під підставою майданчики вибираємо ґрунт на глибину 30 см. Бажано, щоб вимощена поверхня трохи піднімалася над рівнем решти покриття. Дно виїмки вирівнюємо і ретельно ущільнюємо ручним трамбуванням. На дно засипаємо і розрівнюємо шар піску товщиною 5 см. Слід враховувати, що готове покриття повинне пропускати дощову воду. Якщо ґрунт непроникний, в підставі майданчика потрібно влаштувати дренаж. Для цього котлован слід викопати трохи глибше і укласти на дно 15-см шар дробленого каменю або щебеню великої фракції.

За матеріалами: ЖитлоНюсостанні новини нерухомості та про ландшафтний дизайн, ремонт і будівництво

Також читайте:
Категорія: Будуємо самі | Переглядів: 2351 | Додав: abel | Теги: вулична піч, Відкрите вогнище | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]