17:20
Цементна стяжка підлоги: які бувають види і як зробити

цементна стяжка підлога Якщо ви проводите капітальний ремонт будинку або квартири і хочете, щоб підлога не провалювалася, не рипіла і з-під неї не дуло, необхідно зробити цементну стяжку. Саме з її допомогою вдасться вирівняти підлогу, надати їй жорсткості, усунути перепад висоти або, навпаки, зробити необхідний ухил, а також приховати електропроводку та труби.

Цементна стяжка підлоги буває:

  • мокрою;
  • сухою;
  • напівсухою.

Мокра

Розчин розводиться великою кількістю води до консистенції рідкої сметани. Він буквально заливається на поверхню підлоги та вирівнюється спеціальним інструментом. Робота дуже брудна та трудомістка. Такий склад застигає дуже довго. Мокру стяжку найчастіше виконують у великих складських приміщеннях, у квартирах – рідко.

Напівсуха

До неї додається набагато менше води і більше піску. Із таким складом дуже зручно працювати. А головне - він швидко застигає. Тому напівсуху стяжку застосовують для вирівнювання підлоги у квартирах.

Суха

З назви видно, що для її використання не потрібна вода. На підлогу просто кладеться спеціальна суха суміш і закривається гіпсокартоном. Вона не така м'яка, як пісок, тому хвилюватися, що підлога осяде або "гулятиме", не варто. Головна перевага такої стяжки - невелика вага, а значить, вона не буде так сильно тиснути на перекриття, як напівсуха і мокра. Суху стяжку можна використовувати у всіх видах приміщень.

Як робиться цементне стягування підлоги?

Все починається із підготовчих робіт. Потрібно зняти плінтуси, збити старий паркет, ламінат або забрати лінолеум. Потім очистіть підлогу: цемент не повинен відшаровуватися. Будь-які дефекти та тріщини потрібно загрунтувати та залити розчином. Коли підлога вирівняна, потрібно її добре підмістити і прибрати все сміття.

Щоб покращити зчеплення стяжки з основою, підлогу необхідно проґрунтувати. Далі потрібно покласти теплоізоляцію – для цього чудово підійде поліетиленова плівка або руберойд.

Потім за допомогою рівня потрібно визначити висоту нової стяжки, орієнтуючись на найбільш високу точку поверхні підлоги. За допомогою лазерного рівня потрібну висоту вдасться спроектувати на весь периметр кімнати. Чим менший перепад висот, тим менше цементу знадобиться.

Коли висота визначена, потрібно виставити маячки, за допомогою яких у процесі роботи контролюватиметься товщина цементного шару. Між маячками має бути відстань трохи більше метра, потім треба приготувати стяжку. Для цього слід змішати пісок та цемент, а потім поступово влити в них воду. Вимішувати розчин краще з використанням будівельного міксера.

Готову цементну стяжку потрібно заливати від далекого кута до виходу, постійно орієнтуючись на маячки. Цей процес не потрібно розтягувати – залити підлогу в кімнаті варто за один день.

цементна стяжка підлога

Щоб цементне стягування підлоги прослужило довго, її необхідно правильно висушити. Коли підлога вирівняна, її не можна чіпати два дні – розчин повинен висохнути. Через 48 годин потрібно витягнути маячки зі стяжки та закласти отвори розчином. Потім її потрібно добре залити водою або посипати мокрим піском і закрити поліетиленовою плівкою і залишити на два тижні. Цемент буде набирати вологу, застигати і набувати необхідної міцності.

Цементна стяжка підлоги дозволяє заховати комунікації, зробити підлогу більш надійною та теплою. І найголовніше – зробити її недорого. За невеликі гроші при дотриманні технології ви отримуєте міцну поверхню, що не дає усадки, на яку можна покласти будь-яке сучасне покриття.

За матеріалами: ЖитлоНюсостанні новини нерухомості та про ландшафтний дизайн, ремонт і будівництво

Також читайте:
Категорія: Новини, поради та цікаві факти | Переглядів: 644 | Додав: admin | Теги: стяжка, цементна, Підлога | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]