15:01
Дачниця виграла суд про знесення багатоквартирного будинку на сусідній ділянці - тепер їй мстять його мешканці


Світлана Шакіна із селища Жовтневий стала першою фізособою в Московській області, якій вдалося в суді домогтися рішення про знесення незаконно побудованого багатоквартирного будинку на сусідній ділянці. Ця перемога обходиться їй дорого: на її адресу почали надходити погрози, невідомі люди скрутили болти на колесах її автомобіля, а місцева влада пообіцяла "стояти на смерть", розповідає РБК daily.

Селище міського типу Жовтневий знаходиться в 12 км від МКАД у Люберецькому районі. Велика частина земель тут виділена під індивідуальне житлове будівництво (ІЖС). Але на одному з таких ділянок почали будувати багатоквартирний будинок. Ситуація для Підмосков'я не така вже й рідкісна. У реєстрі Комітету Московської області за пайовим житловим будівництвом станом на 1 травня значилося 395 індивідуальних житлових будинків з ознаками багатоквартирних. У тому числі і будинок в селищі Жовтневий. Унікальність цього будинку у тому, що суд прийняв рішення про його знесення. Домоглася цього власниця сусідньої ділянки Світлана Шакіна.

У квітні минулого року вона звернулася в Люберецький міськсуд, але справу програла, тому що не змогла довести, що сусіди будують саме багатоквартирний будинок, що заборонено на землях, виділених під ІЖС. "З шостої ранку і до пізнього вечора шум будівництва, гастарбайтери, все навколо в бетонній крихті, ми зі своїх ділянок не встигали виносити пінопласт, який приносило вітром", - згадує Шакина.

Туалети співробітників адміністрації

Але вже в жовтні Мособлсуд ухвалив задовольнити вимоги позивача про знесення споруди. "Облсуд справедливо угледів там ознаки багатоквартирного будинку. Там на чотириповерхову будівлю 36 туалетів. Зрозуміло, що це потім буде розбито на маленькі однокімнатні квартири. Але вводити цей будинок в експлуатацію не можна. Тут навіть каналізація не передбачає такого навантаження. Усе стане", - розповідає юрист Дмитро Фірсов, який представляв Шакіну в суді.

За словами юриста, таке рішення вперше прийнято в Мособласті щодо фізичної особи і дасть людям інструмент у боротьбі з самобудами. До цього такі рішення виносилися тільки за позовами прокуратури або адміністрації.

Але судовим успіхом справа не закінчилася - до проблеми підключилися місцева адміністрація і люди, які встигли заплатити за майбутні квартири. На проведених у кінці 2012 року публічних слуханнях було вирішено змінити функціональне призначення земельної ділянки - під малоповерхове будівництво, щоб узаконити споруду. Глава г.п. Жовтневий Олександр Терешин сказав тоді, що жителі повинні отримати свої квартири. "Ми цього доб'ємося. Особисто я буду стояти на тому до кінця. І насмерть. Ми не дозволимо, щоб людей кидали", - заявив він.

На інтернет-форумі селища після слухань активно обговорювалася позиція чиновника: її пояснювали тим, що в будинку придбали житло кілька співробітників адміністрації.

В даний час будівництво призупинено і жителі насолоджуються тишею, але про знесення поки мови не йде. У даному випадку рішення може не виконуватися "хоч вічно", вважає Фірсов. Тим часом у п'ятницю в Люберецькому суді буде розглянуто черговий позов Світлани Шакіної, яка оскаржує законність зміни функціонального призначення земель

За матеріалами: ЖитлоНюсостанні новини нерухомості та про ландшафтний дизайн, ремонт і будівництво

Також читайте:
Категорія: Новини нерухомості | Переглядів: 1709 | Додав: adminA | Теги: знесення багатоквартирного будинку | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]