21:36
До 90% берегів водосховищ і річок Москви кимось захоплено і обгороджено


Незважаючи на Водний кодекс РФ, що забороняє перегороджувати і зводити будь-які будови на береговій зоні загального користування, забудовники і приватні особи, не бентежачись, ставлять на пляжах паркани, що йдуть у воду. За даними творця і координатора громадського руху "Відкритий берег" Сергія Менжерицького, близько 60-90% берегів водосховищ і річок столиці (в тому числі Москви-ріки) і Підмосков'я вже кимось захоплено і обгороджено, пишуть "Ведомости".

"У Срібному бору ще з 50-х років було три офіційних міських пляжі, але з деяких пір всі згадки про найпопулярніший пляж N1, розташований на Щукінському півострові, зникли, - розповідає Сергій Менжерицький. - Я виявив там замкнені ворота, паркан з колючим дротом і охоронців з собаками, які заявили, що тепер це приватна територія ".

В адміністрації природного парку "Москворецька", в який входить і Срібний бір, йому "по великому секрету" пояснили, що вони і самі не знають, хто захопив колишній пляж, так як "їх теж туди не пускають", а Департамент природокористування уряду Москви запити залишив без відповіді.

"За даними Єдиної кадастрової карти РФ (Росреєстру), ця територія значиться як ООПТ, там просто не може бути приватних володінь!" - Дивується активіст.

На початку червня "Відкритий берег" організував публічне відвідування першого пляжу москвичами і пресою під гаслом відкриття купального сезону. Разом з ними "купатися" приїхали два автобуси ОМОНу та особисто начальник ОВС "Строгіно". Охоронців на пляжі не виявилося, зате омонівці гостинно відчинили ще вчора замкнені ворота і запросили людей відпочивати. Історичний пляж був знову відкритий для вільного відвідування. Але вже в кінці липня його знову поставили під охорону.

Також у громадських активістів є інформація, що зараз віддається під забудову майже двокілометрова берегова смуга з прилеглим унікальним сосновим лісом. Мова йде про велику ділянку між Таманською вулицею і річкою, де зараз розташовані станція МНС і пункт водної поліції. Про плани по забудові берегової лінії в травні писала газета РБК Daily. Девелоперський проект площею 10 000 кв. м збирається реалізувати ГК "Терра Аурі". За даними джерела газети, компанія має намір побудувати таунхауси з апартаментами бізнес-класу на ділянці в три гектари безпосередньо поруч з водою.

Якщо проїхати вище Срібного бору по Москві-річці, "милуватися" парканами можна ще багато кілометрів, до комплексу уряду Московської області і далі, розповідають "Ведомости". Скандальне селище "Річник", де будинки стоять біля води, паркани - у воді. Конфлікт між мешканцями і мерією тягнеться з 1998 року, коли територія селища була віднесена до природоохоронної зони. Планувалося знести 37 котеджів, які так і не ліквідували. А потім приступити до РК "Острів фантазій" - влада видавала дозволи на будівництво фізкультурно-оздоровчого комплексу, але не елітних будинків. Ще один скандальний випадок - палаци на Карамишевській набережній, які були знесені. Але зараз там будується чотири нових будинки. Хто їх власник, виданню з'ясувати не вдалося.

Вище за течією - власність Араса Агаларова в Мякініно, де знаходяться виставковий центр "Крокус експо", яхт-клуб, а зараз будується комплекс хмарочосів "Крокус-сіті".

Наступний паркан - комплекс уряду Московської області. На паркані висить грізна табличка "Прохід заборонено!". Після йде нескінченна низка приватних замків, причали і паркани яких перегороджують берег Москви-ріки. Встановити власників цієї розкоші не представляється можливим, але, як кажуть ріелтори, там живуть самі чиновники уряду Московської області, чиновники московської мерії і держструктур, великі бізнесмени.

Найбільше ж число конфліктів і скандалів пов'язано з Істрінським водосховищем. Співробітники "Мосводоканалу" судяться постійно, і черга така, що до нових випадків забудови їх руки дійдуть лише через рік.

Зараз, коли конфлікти з нерухомістю біля води доходять до суду, в 90% випадків суд виносить рішення на користь адміністрації чи органів влади, а не покупців котеджів, говорять опитані "Відомостями" експерти. Але до реального зносу незаконних будівель доходять одиниці.

За матеріалами: ЖитлоНюсостанні новини нерухомості та про ландшафтний дизайн, ремонт і будівництво

Також читайте:
Категорія: Новини нерухомості | Переглядів: 1937 | Додав: adminA | Теги: водосховищ і річок Москви | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]