17:25
Індивідуальне будівництво: рекомендації забудовнику

будівництво дім Поряд із будівництвом багатоповерхівок, нині активно розвивається будівництво малоповерхових будинків, призначених для сезонного чи постійного проживання. Кількість пропозицій збудувати дачний будиночок або котедж зростає з кожним роком, а на ринку будівельних послуг з'являється все більше фірм, підрядників та бригад. Звичайно, виникає бажання заощадити, скориставшись дешевою робочою силою. Але як усім відомо – скупий платить двічі! Не кваліфікована праця коштує дешевше, але в такі бригади потрапляють випадкові люди з мінімальними навичками в будівництві та оздоблювальних роботах, а про проектування й говорити не доводиться.

Однак, через ринкові закономірності, споживач завжди прагне вибрати підрядника з низькою ціною, що цілком природно. Для кожного конкретного випадку важливо дати правильну оцінку співвідношення "ціна-якість". Якщо замовник має достатні навички у будівництві, він зможе виконувати функції технічного контролю. І вже зовсім не варто звертати увагу на гарантію фірми "рік-два", оскільки будинки будуються на набагато більший термін експлуатації, і можливі помилки в будівництві виявляться пізніше за термін, відведений "гарантією".

Низка наведених рекомендацій дозволить замовнику розібратися в особливостях процесу будівництва будинку, дати оцінку діям будівельників, що дозволить мінімізувати ризики будівельного браку.

Перед початком будівництва будинку необхідно провести підготовчі роботи. Якщо проігнорувати цей етап, будівництво вимагатиме додаткових витрат, під час експлуатації доведеться усувати помилки будівельників, проживання в такому будинку може стати не комфортним.

Що робити на підготовчому етапі?

Перед початком будівництва власного будинку буде корисно вивчити численні каталоги різних проектів малоповерхових будинків. У цих проектах можна знайти рекомендації, що містять необхідні відомості, корисні для індивідуальних забудовників, які планують будувати будинок власними силами або із залученням професійних бригад будівельників. У жодному разі не слід вдаватися до послуг шабашників.

Каталоги містять інформацію про:

  • особливості розміщення будинку на ділянці;
  • характер природно-кліматичних умов;
  • тип фундаменту;
  • конструкції стін, перекриттів, перегородок, дахів і т.д.

Повний комплект робочих креслень коштує близько 1% загального кошторису будівництва приватного будинку, що цілком доступно.

Досить часто зустрічається варіант будівництва індивідуального житлового будинку, ґрунтуючись тільки на картинці з буклету або за примітивним ескізом, тобто проектна документація відсутня. Причому таке явище в галузі будівництва приватних будинків є досить поширеним у багатьох регіонах країни. Таке недбале ставлення дорого обходиться забудовнику.

Результати перевірки забудови котеджних селищ показали, що в більшості випадків проектні роботи були виконані неспеціалізованими організаціями без проведення попередніх робіт з інженерно-геологічних досліджень. Тому фундаменти будинків були встановлені без урахування особливостей ґрунтів та дії сил морозного пучення.

Наприклад, бувають ґрунти на 80% складаються з глини, тобто пучинисті. Не володіючи професійними знаннями про властивості та типи ґрунтів, практично неможливо зробити правильний вибір раціональної та стійкої конструкції фундаменту, а отже, непередбачуваних наслідків не уникнути.

Як показує практика, деформація стін (огороджувальних та несучих конструкцій) в основному відбувається внаслідок помилок, які були допущені на етапі зведення фундаменту та через морозне пучення глинистих ґрунтів. В ході морозного пучення відбувається нерівномірне підняття шару промерзлого ґрунту, в результаті цього в ґрунті виникає напруга, що істотно впливає на фундамент будинку і наземні конструкції. Найбільш уразливі – це малоповерхові будинки, що мають підвальне приміщення та стіни зі збірних блоків.

будівництво дім

При будівництві будинку на піщаному ґрунті подібних наслідків не буде, тому що пісок є матеріалом, який добре фільтрує воду. Тому будівництво приватного будинку на такому ґрунті обходиться дешевше і простіше. Якщо будівництво ведеться на глинистому ґрунті, під фундамент необхідно робити піщану подушку, яку насипають із пошаровим ущільненням. У будь-якому разі перед початком будівництва будинку необхідно вивчити геологічні умови ділянки майбутньої забудови, визначити глибину залягання ґрунтових вод та міцність ґрунту.

Якщо ґрунтові води розташовані на високому рівні, підвал робити недоцільно, оскільки в ньому постійно накопичуватиметься волога і утворюватиметься вогкість. Для такого варіанта підійде фундамент неглибокого закладання, зведений на піщаній подушці. Це найпрактичніший та економічний спосіб будівництва.

Особливу увагу слід приділити конструкції стін та площі будинку, оскільки навіть незначне розширення метражу веде до значного збільшення будівельних витрат, тобто важливо вибрати оптимальну площу житлових приміщень.

По-друге, слід вивчити інфраструктуру та можливість підключення до інженерних мереж:

  • електрика;
  • водопровід;
  • газ;
  • центральна каналізація тощо.

Якщо таких на місці будівництва немає, доведеться подумати над проектом автономних систем для будинку або створювати її в кооперації з власниками сусідніх будинків.

Наступне питання – проектування будинку та його прив'язка, тобто орієнтація на ділянці по відношенню до доріг, проїздів, з урахуванням розташування на світлі, існуючих комунікацій тощо.

За матеріалами: ЖитлоНюсостанні новини нерухомості та про ландшафтний дизайн, ремонт і будівництво

Також читайте:
Категорія: Будуємо самі | Переглядів: 291 | Додав: admin | Теги: будівництво, забудовник, індивідуальне | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]