12:10
Інструкція та етапи оформлення покупки квартири в новобудові

Більшість вітчизняних інвесторів помилково думають, що раз вартість квартири повністю виплачена, то вони є повноправними власниками житла. Насправді для отримання прав на володіння нерухомістю в новобудові, необхідно підготувати пакет документів та пройти етапи оформлення квартири. А вважаючи на нові зміни в законодавстві стати законним власником житла можливо лише після його постановки на реєстраційний облік.

Основні критерії вибору

Є кілька факторів, на які необхідно звернути увагу. Дана інформація є у відкритому доступі:

  1. відомості про компанію-забудовника;
  2. проектна декларація;
  3. точні дані про вибраний об'єкт;
  4. відомості про акредитацію;
  5. метод здійснення угоди;
  6. спосіб страхування відповідальності.

Перед тим, як вибрати забудовника остаточно, переконайтеся, що вся інформація про нього доступна. Сумлінні компанії не будуть приховувати досвід роботи на ринку, адресу офісу, особистість керівника. Оптимальне джерело інформації про забудовника – офіційний сайт організації. Зверніть увагу на наявність там проектної декларації, дозвільних документів, типового договору. Дізнатися, якого забудовника вибрати, допомагає інформація про реалізовані та поточні проекти.

Додатково подивіться фотознімки, зроблені в процесі зведення будівель. Добре, якщо на них можна простежити темпи роботи забудовника. Наприклад, для монолітного будинку оптимальний варіант – додавання одного-двох нових поверхів щомісяця, для панельного – не менше трьох за той же період. Щоб вибрати відповідного забудовника, уточніть його участь в поточних та завершених арбітражних справах. Їх наявність свідчить про те, що компанія не виконує своїх зобов'язань перед клієнтами.

Умови, які повинен виконати забудовник

Для початку слід розуміти, що оформляється покупка квартири тільки в тих випадках, коли забудовник:

  1. підготував документ на розподіл нежитлової та житлової нерухомості;
  2. має на руках техпаспорт на новобудову, виданий БТІ;
  3. отримав підпис в акті, виданому Державною архітектурно-будівельною інспекцією України;
  4. має дозвіл на введення новобудови в експлуатацію;
  5. додав новобудову в кадастровий облік державного реєстру;
  6. уже присвоїв новобудові поштову адресу.

Представники забудовника, а зокрема менеджер з продажу або фахівець відділу продажів зобов'язані пред'явити повний пакет документів за першою вашою вимогою. Відмова про пред'явлення документів або оригіналів, надання ксерокопій – привід засумніватися в забудовнику.

На сайтах в Інтернеті шукати вигідні варіанти найкраще, тому що тільки там є перевірені варіанти квартир. Такі оголошення мають на увазі що на об'єкт особисто виїжджала підготовлена ​​людина – інспектор, який ретельно все задокументував та сфотографував на панорамну камеру з оглядом 360 градусів. Програму перевірених оголошень можуть використовувати люди з усіх регіонів України. Крім цього сайт №1 серед подібних українських ресурсів, які працюють в сфері первинної нерухомості. Тут завжди тільки свіжа та перевірена інформація тому можна легко порівняти ціни в новобудовах Львова.

Як оформляється покупка квартири: покрокові дії покупця

Весь процес покупки та оформлення квартири в новобудові розділяється на два ключові етапи: підготовка пакету документів та безпосереднє їх оформлення.

У список документації включені:

  1. Акт приймання-передачі квартири. Видає його забудовник на вимогу покупця. Перед підписанням акту необхідно оглянути квартиру, якщо будинок вже добудований, або експлікацію житла, якщо новобудова знаходиться на етапі будівництва. Якщо вас все влаштовує, акт підписується двома сторонами.
  2. План або експлікація квартири та кадастровий паспорт. Його можна отримати, поставивши нерухомість на облік в державному кадастровому реєстрі України.
  3. Договір на кредит та заставна, якщо житло купувалося в кредит або іпотеку. Заставну можна отримати в банку, який видав кредит.
  4. Документ, що підтверджує реєстрацію на право власності житла. Він видається реєстраційною службою України.
  5. Паспорт та ксерокопії кожної сторінки кожного власника нерухомості, якщо їх декілька.
  6. Договір із забудовником, наприклад, на інвестування в двох примірниках.

Оформлення квартири в новобудові виконується в державній реєстраційній службі. Представник держструктури перевіряє наявність всіх необхідних документів, після чого видає електронну заяву про бажання покупця вступити в право власності житла. Покупець підписує акт. Державна установа має право розглядати заяву протягом 30 днів. Після того, як видається реєстрація на право власності, покупець є власником нової квартири. Після оформлення документів на квартиру, необхідно в ній прописатися або прописати своїх родичів.

За матеріалами: ЖитлоНюсостанні новини нерухомості та про ландшафтний дизайн, ремонт і будівництво

Також читайте:
Категорія: Новини нерухомості | Переглядів: 1300 | Додав: admin | Теги: новобудова, квартира | Рейтинг: 5.0/2
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]