16:41
Як самостійно відремонтувати фундамент дерев'яного будинку

дерев'яний будинок У минулі часи при будівництві дерев'яних будинків часто допускалися грубі помилки, які зрештою призвели до необхідності капітального ремонту. Найскладніші, дорогі і незрозумілі проблеми лежать у фундаменті, оскільки багато хто навіть уявити собі не може, як можна поміняти "землю", на якій стоїть житловий будинок. Проте ремонт фундаменту старого дерев'яного будинку – цілком реальний. Більше того, його можна зробити навіть своїми руками, не залучаючи спеціалізованих будівельних компаній.

Що потрібне для ремонту фундаменту зрубу?

По-перше, вам знадобиться партнер. Звичайно, чим більше людей, тим краще, але достатньо і двох чоловіків, щоб замінити фундамент, що розсипався в пил.

По-друге, капітальний ремонт фундаменту дерев'яного будинку можливий лише за наявності потужних домкратів. Мінімальна потреба – два гідравлічні домкрати, але якщо людей буде багато, то можна кожному вручити по домкрату.

Третє – тимчасові підпірки, які складатимуться з дерев'яних брусків (15*15см) та дощок. Крім того, знадобляться металеві листи для домкратів (у місці зіткнення з вінцем).

Четвертим пунктом поставимо все інше:

  • сокири;
  • цвяхи;
  • скоби;
  • молотки;
  • пила;
  • гідрорівень;
  • болгарка;
  • звичайний рівень.

Так як ремонт фундаменту дерев'яного будинку майже завжди має на увазі його повторну закладку (необов'язково того ж типу), то знадобиться цемент, крупнозернистий пісок, щебінь або гравій та бетонозмішувач. До того ж новий фундамент треба буде зміцнити, отже, потрібна ще й арматура.

ремонт фундамент дерев'яний будинок

Як правило, фундамент, що розсипається, супроводжується гниттям обв'язки і навіть першого вінця будинку. Отже, необхідно замінити і ці частини конструкції. Для цих цілей краще брати оброблений за всіма правилами брус, бажано клеєний, так як він міцніший і менше схильний до деформацій.

Коротка інструкція з капітального ремонту фундаменту

Насамперед зруб треба захистити від руйнування. Для цього вздовж вікон та дверей вертикально кріпляться дошки обріза товщиною від 2,5 см. До речі, це робиться як зовні, так і всередині будинку. Перший та останній вінці пробиваються наскрізь товстим стрижнем, який з одного боку має капелюшок, а з іншого – гайку. До решти вінців дошки кріпляться цвяхами "двохсотками" (200 мм).

У старому фундаменті чи забірці робляться отвори, у які можна буде поставити домкрати. Далі за допомогою домкратів будинок від'єднується від фундаменту (треба його лише відірвати). На цьому етапі більше нічого робити не потрібно.

Далі кожен кут по черзі треба підняти на 1-1,5 см і підставити часові опори. Якщо хочеться підняти будинок вище, то доведеться обійти будинок багато разів, піднімаючи його за кожен захід на півтора сантиметри. Поспішати тут не можна, тому що будинок може розвернутися, з'їхати або просто зруйнуватися.

Коли будинок стоятиме на тимчасових підпорах, а не на фундаменті, можна сміливо змінювати скільки завгодно нижніх вінців і заливати новий фундамент.

На цьому все. З рештою доведеться розбиратися на місці, оскільки конфігурація фундаментів для дерев'яних будинків можуть бути найрізноманітнішими. І без індивідуального підходу в їхньому ремонті обійтися не вдасться.

За матеріалами: ЖитлоНюсостанні новини нерухомості та про ландшафтний дизайн, ремонт і будівництво

Також читайте:
Категорія: Новини, поради та цікаві факти | Переглядів: 295 | Додав: admin | Теги: будинок, фундамент, дерев'яний, ремонт | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]