12:21
Як вибрати паркет: поради

Укладена паркетом підлога, ще з найдавніших часів справляла незабутнє позитивне враження на відвідувачів. Знатні персони, завжди мали в приміщеннях паркетні підлоги з дорогих порід деревини.

У цій статті, ми допоможемо розібратися вам в різновидах штучного паркету, а також у тому, на що необхідно звернути увагу при його виборі і придбанні для подальшого ремонту своїми руками. Для того, щоб було зрозуміло, штучним паркетом називають набір планок з різних порід деревини. Найпопулярнішими в даному сегменті є такі породи дерева як: дуб, бук, ясен, вишня, клен, горіх, а також екзотичні типи деревини дусія, бамбук, махагон, венге, мербау і тому подібне.

Розміри планок штучного паркету можуть бути різними і варіюватися в діапазоні по довжині від 15 до 40 см, а в ширину від 3 до 9 см. Такий немаловажний параметр, як товщина паркету, зазвичай коливається в межах від 1,5 см до 2,2 см.

При виборі паркету для приміщень, необхідно пам'ятати, що паркетна планка великого формату, візуально буде зменшувати приміщення, а маленького навпаки збільшувати. Необхідно враховувати, що при укладанні великоформатних плиток, паркетна підлога буде мати набагато менше швів, але пружність плитки, а також тривалість висихання лакового покриття в даному випадку не буде грати вам на руку.

Одним з найоптимальніших варіантів планки для укладання паркету вважається ширина в 5-6 см. У випадку, якщо ви все-таки бажаєте мати великоформатний паркет, то вибирайте планки з надрізами на внутрішній стороні, така хитрість захищає паркетну дошку від деформації.

В даний час, вибір паркету досить великий. При його добірці, обов'язково звертайте увагу на якісний стан планок. Планки не повинні бути з сучками, сколами, тріщинами й іншими дефектами. На ряду, з іншими якісними показниками паркету, також є така характеристика, як стан зносу паркетної планки. Дана характеристика обумовлюється відстанню від паза до поверхні. Чим більша ця відстань, тим більшу кількість разів можна проводити циклювання і ремонт паркетної дошки.

Якість паркетної дошки також оцінюють за процесом її сушіння і остаточної вологості. Нормальним вважається вологість паркету 8% з тривалістю сушіння не менше місяця.

Однак, з метою збільшення виробництва, виробники значно зменшують терміни сушки, тим самим якість паркету неминуче знижується.

У процесі укладання паркету своїми руками, ви побачите, що монтаж планок здійснюється за допомогою гребенів і пазів на планках. При виборі паркетної дошки обов'язково перевірте якість і точність виконання пазів і гребенів паркету. Перевірити це не складе труднощів. Візьміть кілька планок паркету і складіть з них квадрат. Якщо планки лягли під кутом 90 градусів, при цьому немає щілин і нерівностей, то такий паркет відповідає висунутим для нього вимогам.

Паркетні планки розділяються між собою за кольором, наявності сучків, напрямками розпилу і заболоні (світліша і молода частина стовбура деревини, яка володіє меншою міцністю).

Види сортів штучного паркету:

  • радіальний - даний сорт паркету виготовляється методом розпилу стовбура деревини перпендикулярно осі. Колірний діапазон такого сорту однотипний, без дефектів якості;
  • тангенціальний - такий сорт паркетних планок, виходить шляхом розпилу стовбура деревини під кутом. Як наслідок наявність на планках великої кількості хвилястих ліній, дефекти при цьому відсутні;
  • селект - робиться за принципом радіального типу, проте допускаються незначні викривлення прямих;
  • натуральний - даний сорт паркетних планок не розрізняє способів розпилу, а також допускає деякі дефекти (не великий відсоток заболоні і сучків);
  • стандарт - під стандартом розуміють планки виконані радіальним і тангенціальним розпилом, при цьому без дефектів;
  • рустик - представляє з себе сорт який допускає в собі значну кількість заболоні, сучків, тріщин і невеликих пошкоджень.

Не складно помітити, що радіальний сорт паркетної дошки цінується набагато вище, ніж інші аналоги. Такий сорт більш міцний і як наслідок трохи дорожчий.

Деревина для штучного паркету

При виборі паркету, важливим моментом є вибір деревини з якої складаються паркетні планки. Сорт дерева надає паркету його невідворотні якісні характеристики і колірні виконання.

Дуб - паркет з дуба, це один з найоптимальніших варіантів. Дуб в міру твердий і міцний, проте для такого роду деревини необхідна правильна процедура сушки, інакше якість паркету різко падає. Колірна гамма паркету з дуба об'єднує в себе практично всі відтінки коричневого. Малюнок дерева, досить гарний. Необхідно пам'ятати, що при експлуатації дубового паркету, він з часом схильний до потемніння.

Бук - паркетна дошка з дуба, також дуже популярна серед споживачів. Не дивлячись на схожі з дубом якісні показники, паркет з бука досить примхливий і вимагає дбайливого догляду. Колірна гамма паркету з бука дуже красива і збирає в собі теплі жовті й червонуваті відтінки.

Клен - такого роду матеріал для паркету, по твердості трохи м'якший дуба. Паркетні планки з такої деревини обов'язково повинні проходити процес правильного сушіння. Неякісно висушений паркет з клена, схильний до деформації, аж до появи тріщин. Колірна гамма клена володіє ніжними білими відтінками, однак при експлуатації дерево змінює колір на жовті тони.

Вишня - паркет з вишні, набагато м'якший, ніж з дуба і тому легше піддається обробці. Колірна гамма складається з коричневих тонів з рожевим відтінком, однак паркет схильний до потемніння.

Мербау - є представником екзотичних порід дерев південно-східної Азії. Паркет з такого матеріалу дуже міцний, тому погано піддається обробці. Поряд з цим паркет не боїться вологи, а також має гарні візерунки і кольорову палітру.

Паркет, як і інші оздоблювальні матеріали, обов'язково повинен пройти процес акліматизації в приміщенні для укладання. Для цього після придбання паркетної дошки, дайте їй відлежатися в приміщенні в якому планується укладання не менше тижня. Після цього можна приступати до робіт.

За матеріалами: ЖитлоНюсостанні новини нерухомості та про ландшафтний дизайн, ремонт і будівництво

Також читайте:
Категорія: Новини, поради та цікаві факти | Переглядів: 2320 | Додав: abel | Теги: паркет, вибір паркету, укладання паркету | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]