11:52
Як вирівняти стіни: сухі будівельні суміші. ВІДЕО

Отже, продовжимо тему вибору сухих сумішей і зокрема штукатурки і шпаклівки. Крім спеціальних видів обробки, як наприклад керамічна плитка, під яку шпаклівка зовсім не потрібна, а штукатурну суміш краще використовувати на цементній основі, схема нанесення зазвичай така: штукатурка - шпаклівка - фінішна шпаклівка. Перед кожним нанесенням бажано використовувати ґрунтовку, для чого це потрібно?

По-перше, ґрунтовка підсилить зчеплення матеріалів, а по-друге, знизить їх витрати, головне при виборі ґрунтовки врахувати вид основи, на яку вона буде наноситися - бетон, сильно вбираючі підстави (гіпс) і так далі, всі інші властивості і характеристики не настільки істотні, просто є, скажемо так, приємним доповненням (вологостійкість, стабілізація слабкої підстави і так далі).

Найчастіше виготовлена на полімерній основі, дрібнофракційна і обов'язково білого кольору. Використовується переважно на поверхні під фарбування, так як під інші обробні матеріали (шпалери, панелі і тому подібне) в ній немає крайньої необхідності, а це вельми дорога в порівнянні з вирівнюючою шпаклівкою суміш. Фінішна шпаклівка буває і в готовому вигляді, але цей варіант значно дорожчий сухої суміші і не годиться для великих обсягів.

Дуже часто зустрічаються випадки, коли замовник, м'яко кажучи, перебуває в подиві з приводу витрати матеріалів, а саме сухих вирівнюючих сумішей і запланована на ремонт сума категорично не бажає підкорятися планам. Щоб такого не сталося потрібно:

а) планувати суму із закладкою неврахованих витрат (15-20%);

б) приблизно підрахувати витрати самому (на мішках написана орієнтована витрата матеріалу при різній товщині шару) або попросити про цю послугу продавця;

в) заощадити на ціні будівельних матеріалів.

З першим пунктом все зрозуміло, пункт другий вимагає розшифровки - такі розрахунки виявляться вельми приблизними, якщо ви самі не обробник і не професійний кошторисник, а продавець в будь-якому випадку не буде знати всіх нюансів вашого ремонту.

Самим ефективному в плані економії може виявитися третій пункт, заощадити на будівельних матеріалах можна і потрібно наступними способами. По-перше, знижки - від об'єму покупки (купіть по максимуму відразу все для ремонту в одному місці або скооперуйтеся з кимось); дисконтна картка у друзів і знайомих, у тому числі поцікавтеся у найнятого майстра; розпродаж (паперові мішки часто бувають пошкоджені при розвантаженні, а знижка на них йде значно більша, ніж вартість втрачених 200-300 грам, адже вам в принципі не потрібен рідний мішок на пам'ять.)

По-друге, далеко не завжди є крайня необхідність строго слідувати вимогам майстра щодо тієї або іншої марки суміші. Звичайно, якщо ви цілком і повністю впевнені в його професіоналізмі, тоді, безсумнівно, шукайте запрошувану суміш. Але найчастіше буває, що майстер з українських слів знає тільки "фюгенфюллер" і те слово начебто німецьке або просто звик працювати з певною сумішшю, не бажаючи пробувати новинки, або взагалі отримує "відкат" за реалізацію продукції конкретного виробника. У таких випадках поцікавтеся у продавця про існування аналогів необхідної сухої суміші, часто ці аналоги абсолютно ідентичні за призначенням і якістю, і навіть за дизайном упаковки і назвою, але це так до слова, а коштують вони значно дешевше.

Наша країна славиться плагіатом не лише в шоу-бізнесі, втім, на відміну від нього будівельні сухі суміші абсолютно не втрачають у якості. У більшому ступені дане твердження стосується штукатурних сумішей і вирівнюючих шпаклівок, вибір фінішних все ж краще довірити майстрові, в цій групі занадто багато різних нюансів.

Якщо кривизна стін і ваші попередні розрахунки показали, що вирівнювання сухими сумішами буде як на вагу золота (не забувайте врахувати вартість робіт ґрунтування, штукатурення та шпаклювання - це дуже дорога операція), то в якості основного вирівнювання вам підійде, наприклад, гіпсокартон. Але і в цьому випадку вам не обійтися без шпаклівки, для закладення швів однозначно і фінішною при необхідності. У шпаклівки для швів ГКЛ існує пряма залежність ціна = якість. Як приклад горезвісний Фюгенфюллер (не висока ціна) і Уніфлот, шпаклівка для швів без використання серпянки. Останній має високу ціну, однак його якості і пластичність дійсно дозволяють використовувати його без серпянки і він є просто не замінним в будинках, де "ходять" стіни. Це як раз той випадок, коли "ми не настільки багаті, щоб купувати дешеві речі".

Крім так званих "робочих" сухих сумішей існують і декоративні штукатурки, різні рельєфні, венеціанські і тому подібні. Декоративні штукатурки, як вже зрозуміло з назви, якщо і можуть послужити вирівнюванню, то незначному і позиціонуються як фінішна обробка, хоча візуально всі дефекти приховують дивовижно. Такі суміші можуть бути білими під забарвлення і свідомо кольоровими, а також з різними наповнювачами (мармуровою крихтою наприклад).

Як би просто не виглядала технологія нанесення на рекламних буклетах і відео роликах, краще роботу з такими специфічними сумішами довірити професіоналам, щоб не було потім дуже шкода ...


За матеріалами: ЖитлоНюсостанні новини нерухомості та про ландшафтний дизайн, ремонт і будівництво

Також читайте:
Категорія: Ремонт власноруч | Переглядів: 3005 | Додав: abel | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]