10:40
Які труби краще обрати для водопостачання: поради

Якість водопровідної води безпосередньо залежить від того, яка труба використовується для монтажу водопроводу. Визначальним у цьому питанні є матеріал виробу і виробник. Сучасний ринок водопостачання будинків представлений трубами з міді, сталі, а також металопластику, полівінілхлориду, поліетилену, поліпропілену та інших матеріалів. Така різноманітність може поставити в глухий кут звичайну людину, далеку від водопровідної тематики.

Щоб визначитися з вибором труб для водопроводу, потрібно знати, перш за все, в яких умовах експлуатуватиметься виріб. Головне її призначення буде водопровідне - забезпечити мінімальний опір потоку рідини. Тому важливо, щоб внутрішній діаметр і товщина стінки труби були однаковими на всіх її ділянках. Внутрішні стінки не повинні містити дефектів.

Не менш важлива характеристика для якісної водопровідної труби - герметичність в процесі експлуатації. Вона забезпечується ретельним дотриманням технології виробництва і правил подальшої експлуатації. Якщо її планується використовувати для питної води, то в складі виробу мають бути відсутні шкідливі домішки. При купівлі будь-яких труб обов'язково потрібно звернути увагу на наявність документів, що підтверджують їхню якість.

Мідні труби

Вони практичні, довговічні, хімічно стійкі і екологічно чисті. Незважаючи на суттєві переваги ціна їх висока, тому мідні труби використовують вкрай рідко.

Сталеві труби

Ще недавно вважалися найбільш поширеними видами труб. Інші практично не застосовувалися. Їх єдина перевага - найвища міцність серед всіх сучасних матеріалів. Ними можна давати подачу води під великим тиском, а також високою температурою. Однак в побутових умовах це не особливо актуально.

Металопластикові труби

Представлені металевим каркасом у вигляді цільної перфорованої основи або спіралі. Вони поєднують в собі характеристики міцності металевих труб і практичність пластикових. Для побутового використання - це ідеальний варіант. Металопластикові труби мають невелику масу і відрізняються простотою монтажу, якщо порівнювати їх з металевими виробами. Завдяки цим перевагам вони впевнено витісняють з побутового сектору сталеві труби.

Пластикові труби

Під визначенням "пластикових" труб розуміють вироби з сучасних матеріалів - поліхлорвінілу, поліпропілену, поліетилену. Вони мають схожі характеристики - високу опірність корозії, хорошу хімічну стійкість, мінімальну теплопровідність, простоту монтажу, довговічність. Однак між цими матеріалами є й відмінності.

Труби з полівінілхлориду

Такі вироби відносно недорогі, але в цивілізованому світі популярність їхня знижується. Причиною є виділення в воду токсинів при експлуатації, а також низька експлуатаційна стійкість. Крім того, вони не стійкі до займання. Все це дозволяє застосовувати їх лише в створенні технічних водопроводів поза споруд. Таким чином, низька ціна труб з полівінілхлориду не збільшує їхньої популярності.

Поліетиленові труби

Незважаючи на еластичність таких виробів, застосовуються вони виключно для холодного водопостачання. Свої пружні властивості вони відмінно зберігають при знижених температурах, тому з успіхом використовуються навіть в заміських будівлях в умовах непостійного опалення. Цілісність такої труби не порушується, навіть якщо вода в ній замерзає.

Міцнішим варіантом поліетиленових труб є вироби із зшитого поліетилену. Вони відмінно витримують термальні навантаження. Це забезпечується особливою конфігурацією лінійних молекул, з яких складається матеріал. Така конфігурація досягається шляхом обробки за допомогою інтенсивного іонізуючого випромінювання. Труби із зшитого поліетилену застосовувати можна і для передачі гарячої води.

Поліпропіленові труби

Ці вироби є останнім віянням водопровідної галузі. Гарантія виробника на них - півстоліття. Також вони мають низьку теплопровідність, відмінно витримують високі температури. Таким чином, поліпропіленові труби справедливо вважаються фаворитом серед інших видів.

За матеріалами: ЖитлоНюсостанні новини нерухомості та про ландшафтний дизайн, ремонт і будівництво

Також читайте:
Категорія: Новини, поради та цікаві факти | Переглядів: 1736 | Додав: abel | Теги: Поліетиленові труби, Труби з полівінілхлориду, Поліпропіленові труби, Пластикові труби, Сталеві труби, Металопластикові труби, Мідні труби | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]