18:16
Юрист співачки Лоліти розповіла, як перемогти в суді хитрих комунальників


Співачці Лоліті Мілявській за останні роки вдалося виграти у свого ТСЖ вже кілька судових процесів. У суді вона довела, що 450 тисяч рублів боргу, які намагалося з неї стягнути товариство, взяті зі стелі, а також оскаржила сам факт законності створення ТСЖ і протоколів зборів, на яких приймалися рішення про платежі.

Такий успіх майже безпрецедентний - як правило, громадяни, включаючи і зірок, суди ТСЖ програють. Чому Лоліті вдалося перемогти цю машину і як треба діяти іншим, щоб мати шанси на успіх, розповіла "Комсомольській правді" юрист Світлана Ботонькіна, яка захищала інтереси зірки в суді.

Порада 1. Діяти, як тільки з'явилися сумніви

Найчастіше громадяни, які вважають, що ТСЖ їх нахабно взуває, діють так: платять ту частину платежів, яку вважають законною, а інше не платять. А доказами своєї правоти переймаються, коли ТСЖ подає на них до суду, виставивши рахунок на кілька сотень тисяч боргу та пені.

"Як тільки з'явилися сумніви в правильності сум, виставлених в платіжці, відразу ж треба писати офіційний запит в ТСЖ. Вся боротьба повинна саме з цього починатися - з запитів, обов'язково на папері, у двох примірниках, з позначкою про те, що ТСЖ запит отримало , - радить юрист Лоліти. - Тоді буде офіційний доказ того, що власник свої питання висловлював. Дочекалися відповіді чи ні - можете звертатися до суду. Не треба чекати, коли це зробить ТСЖ ".

Можна зробити і так: спочатку оплатити все те, що хоче ТСЖ, а потім через суд вимагати перерахунку. Психологічно власнику це забезпечує більш доброзичливу атмосферу в суді (ви не боржник) і менш нервове протікання процесу (ТСЖ вас звинуватити нема в чому). У разі успіху переплату за послуги ЖКГ можуть зарахувати в рахунок майбутніх платежів.

Порада 2. Вимагати в суді доказів правильності розрахунків

"Багато хто переконаний: раз прийшли в суд - суд розбереться і прийме справедливе рішення. Тому люди, особливо якщо намагаються захищати себе самі, без юристів, у суді губляться, питань не задають, - розповідає Світлана. - Представники ТСЖ цим користуються".

Мораль: навіть якщо не ви, а на вас подали до суду, ви маєте повне право вимагати у позивача доказів правильності розрахунків, на основі яких з вас намагаються струсити борг. Якщо суд таких доказів не зажадав, ви вправі висунути цю вимогу самі, оформивши клопотання про витребування доказів. А якщо у вас питань до супротивної сторони немає, це може трактуватися і так, що ви з усім згодні і заперечити вам нічого.

Порада 3. Напад - кращий захист

"Я проаналізувала матеріали досить багатьох судових процесів, коли ТСЖ подавали позови проти громадян про стягнення грошей, і дійшла висновку, що навіть юристи нерідко здійснюють образливу тактичну помилку, яка дозволяє ТСЖ виграти суд, - продовжує адвокат. - У відповідь на вимогу заплатити гроші юристи починають доводити, що це вимога грунтується на незаконному рішенні зборів. Але, з юридичної точки зору, поки протокол зборів мешканців за законом не оскаржений, він вважається чинним і обов'язковим до виконання для всіх власників квартир у будинку. На що суд зазвичай і вказує: платіть ".

Отже, що робити в такій ситуації? У свою чергу подати позов про визнання недійсним рішення загальних зборів власників приміщень, на яке посилається ТСЖ. Наприклад, на підставі того, що на зборах не було кворуму або власники не були належним чином повідомлені про дату і місце проведення зборів. Якщо цей позов вдасться виграти, у ТСЖ зникає підстава вимагати борг.

"У випадку з Лолітою нам вдалося оскаржити найбільш важливі протоколи рішень зборів за 2012 рік", - ділиться своїм досвідом Світлана.

За матеріалами: ЖитлоНюсостанні новини нерухомості та про ландшафтний дизайн, ремонт і будівництво

Також читайте:
Категорія: Нерухомість зірок | Переглядів: 1926 | Додав: adminA | Теги: житло, Лоліта Мілявська | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]