18:44
Конструкції та типи фундаментів
Завдання фундаменту - правильно розподілити вагу конструкції і перенести її на ґрунт. Виходячи з цього визначення зрозуміло, що тип і конструкція фундаменту головним чином визначається типом ґрунту і вагою конструкції. Так само для будівлі фундаменту важливо знати глибину промерзання ґрунту.

В індивідуальному будівництві найбільш поширені стрічкові і стовпчасті фундаменти. Матеріалом для будівлі таких видів фундаменту можуть бути такі матеріали як: бетон (залізобетон), цегла і бутобетон. Стрічкові (рідко стовпчасті) фундаменти можуть бути як монолітними, так і збірними.


Стрічкові фундаменти закладаються по периметру всього будинку. Такий тип конструкції фундаментів ідеально підходить для кам'яних (цегляних) будинків. Стрічковий фундамент може бути виконаний у вигляді залитої бетоном траншеї або виставленої у виритий під будинком котлован, опалубки. Важкі конструкції будівель змушують забудовників використовувати армований бетон, для чого в траншею або опалубку закладаються конструкції з арматури.


Але стрічковий фундамент може бути збірним. Для цього залізобетонні блоки кладуть на розчин і, для додання загальної жорсткості конструкції, стягують залізним дротом. Одним з різновидів збірного стрічкового фундаменту є цегляний фундамент. Для його споруди застосовується повнотіла червона цегла. Але у цегляного фундаменту багато мінусів. Один з головних - низький термін служби. Крім того, цегляний фундамент не застосовується при зведенні важких конструкцій, та й термін спорудження такого фундаменту помітно поступаються звичайному моноліту.


Бутовий фундамент схожий на цегляний. Але для його будівництва використовують бутові камені. Бутобетонний фундамент досить часто застосовують в умовах сирих ґрунтів. Бутові камені не бояться вогкості і не пропускають її.


Стовпчасті фундаменти знайшли своє застосування у відносно легких конструкціях. Такий тип фундаменту наприклад, часто застосовується при будівництві дерев'яного або каркасного будинку.


Стовпчастий фундамент являє собою вкопані по периметру будинку стовпи, на них і лягає вся вага конструкції. Стовпи розташовуються по периметру будинку починаючи від кутів на відстані 1,2 - 2,5 метра і під внутрішніми стінами, з тим же інтервалом. Між стовпів роблять перемичку, на яку потім спирається цоколь.


Плитний або плаваючий фундамент досить рідко зустрічається в індивідуальному будівництві. Але й про такий тип фундаменту потрібно сказати пару слів. Тим більше, що ця конструкція іноді єдиний вихід для забудовника. Вся справа в тому, що плитний фундамент застосовується там, де будівництво відбувається в умовах проблемних ґрунтів. Плити або блоки розташовуються під всім будинком. Завдяки чому, зсув ґрунтів, його дихання і просідання не позначаються на будинку.


Фундамент це основа майбутньої споруди. Зробивши помилки на початковому етапі будівництва потім, буде важко уникнути проблем. Тому закладаючи фундамент потрібно знати структуру ґрунту, глибину промерзання і характеристики майбутньої будівлі. Зазвичай вартість фундаментних робіт доходять до третини вартості майбутнього будинку.

За матеріалами: ЖитлоНюсостанні новини нерухомості та про ландшафтний дизайн, ремонт і будівництво

Також читайте:
Категорія: Будуємо самі | Переглядів: 2540 | Додав: admin | Теги: типи фундаментів, конструкції | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]