01:52
Котел для лазні своїми руками

При влаштуванні лазні на дачі або в приватному будинку не обійтися без котла. Питання вибору котла в сучасних реаліях не таке просте, оскільки потрібно брати до уваги вид палива, ціну конструкції і вартість обслуговування. Приємний же момент полягає в тому, що за своєю суттю виготовлення котла - не таке вже мудре діло, як втім, і його установка. А виконання цієї роботи своїми руками - значна економія.

Котли класифікуються згідно із паливом, яке використовують для своєї діяльності: газові, електричні, пристроїв на твердому паливі, піролізні і рідкопаливні.

Самостійно можливо виготовити газовий котел для лазні. Приступати до конструювання такого котла доцільно в тому випадку, якщо до вашої дачної ділянки підведений газ. У газового котла є дуже вагома перевага: відсутність потреби у заготівлі палива. Тим же може похвалитися, втім, і електричний котел, але вартість електроенергії - серйозна витратна частина.

Не можна не відзначити плюси котлів, що функціонують на твердому паливі. У них відмінно підтримуються і саме горіння і температура, але вони непридатні для безперервної роботи і вимагають значного запасу палива і його регулярного поповнення.

Про виготовлення в домашніх умовах піролізного котла або котла на рідкому паливі не може і йти мови, з причини складного їх влаштування.

Найпростіший і найпоширеніший варіант котла, який найчастіше вибирають для виготовлення своїми силами - котел на дровах. Для того щоб приступити безпосередньо до роботи з виготовлення котла, необхідно мати болгарку, і зварювальний апарат, металеву бочку на двісті літрів і шматок півтораметрової довжини труби з товстими стінами з діаметром у півметра. Отримана з цих матеріалів конструкція здатна обігрівати кімнату в 10 квадратних метрів.

Півтораметрова товстостінна труба буде, як би розбита на три вузли з різними функціями. Нижня і середня частини труби - топка і кам'янка, які задають тон роботі котла, а верхня - бак з водою. Для топки необхідно придбати колосники, а каменку наповнити невеликими каменями- "кругляками", які утримують тепло.

Перед установкою котла необхідно подбати про фундамент для нього. Його "капітальність" в першу чергу залежить від того, чи збирається господар облицьовувати котел цеглою. Зазвичай це характерно для тих, хто віддає перевагу паритися в декілька заходів і бажає, щоб в парильні довше зберігалося тепло.

Фундамент під котел являє собою подвійну кладку з вогнетривкої цегли, залиту бетоном. Встановивши котел, не забудьте оббити стіни біля нього вогнетривким матеріалом.

За матеріалами: ЖитлоНюсостанні новини нерухомості та про ландшафтний дизайн, ремонт і будівництво

Також читайте:
Категорія: Будуємо самі | Переглядів: 1749 | Додав: abel | Теги: котел для сауни, електричний котел, вибір котла, котел для лазні, котел на дровах, газовий котел | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]