20:31
Ландшафтний дизайн: як вибрати рослини для японського саду

японський сад Японський сад, за своїм духом, максимально наближений до природи, тому зелений колір, у всій різноманітності його відтінків, є найкращим. Змінюючи забарвлення листя до осені на більш яскраві відтінки, листопадні рослини символізують мінливість буття. Залишаючись зеленими весь рік, вічнозелені посадки нагадують про вічність.

Хвойні дерева з різноманітністю фактур хвої, розмірів, відтінків зеленого, блакитного та жовтого кольорів пропонують чудову палітру для дизайну. Не всі хвойники, звичні погляду любителів садів у Японії, винесуть серйозні наші кліматичні умови. Тому краще зупинити свій вибір на місцевих рослинах для японського саду - соснах і ялівцях.

Сосна звичайна невибаглива, а при належному догляді, не затінена будівлями та іншими рослинами виростає в красиве, пишне дерево, яке притягує погляд. Цікавим варіантом може бути сосна кедрова корейська – з довгою хвоєю, ніжними кремовими молодими приростами, кулястою кроною у молодих рослин та пірамідальною у дорослого дерева.

японський сад

Потрібно бути обережним під час вибору готової сосни бонсай у садових магазинах. Такі рослини для японського саду, частіше вирощені в діжках в ідеальних умовах розсадників, дуже красиві, проте коштують недешево. До того ж, імпортовані з регіонів із теплим кліматом, вони не будуть благоденствувати за стандартного догляду в нашому холодному регіоні.

Для стриманого японського саду чудово підійдуть ялівці горизонтального формування, наприклад ялівець, що стеляться або віргінський. Додасть недбалості чарівний розпатланий китайський ялівець, чудові його гібриди з кремовими вкрапленнями хвої. Стрункі високі сорти ялівцю звичайного колоноподібних форм додадуть саду легкості та спрямованості вгору.

З листопадних рослин чудові різні японські клени - невисокі, з ажурним листям різноманітного забарвлення від світло-зелених до бордових. Слід пам'ятати, що японський клен – яскраве, ефектне дерево, яке потрібно використовувати як солітер (для одиночної посадки).

Для любителів квітучих рослин варто звернути увагу на непомітні білі, всіх відтінків синього, а також рожеві квіти. Ніжні анемони, елегантні астильби, витончені японські іриси, деревоподібні півонії з величезними, чашоподібними квітами та густою кроною додадуть саду чарівності та загадки.

Чудово впишуться в японський сад різноманітні тіньовитривалі хости – низькі рослини з великими зеленим, кремовим, золотим листям, і скромними квітками, схожими на дзвіночки, всіх відтінків синього, лілового та білого кольорів. Хости вологолюбні, тому краще їх вирощувати біля водойм, там вони утворюють щільні подушки з листя, підбиваючи знизу вищі дерева та чагарники, і це їх робить найкращими рослинами для японського саду.

Підібравши рослини своєї кліматичної зони, добре обміркувавши, як вони виглядатимуть поруч один з одним у різну пору року та у різному віці, можна створити невибагливий японський сад із яскравою індивідуальністю.

За матеріалами: ЖитлоНюсостанні новини нерухомості та про ландшафтний дизайн, ремонт і будівництво

Також читайте:
Категорія: Новини, поради та цікаві факти | Переглядів: 337 | Додав: admin | Теги: японський, рослини, сад, дизайн, ландшафтний | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]