17:57
Мінфін в подробицях розповів про майбутній податок на нерухомість

Новий податок на нерухомість 2015 року

Мінфін напередодні оприлюднив основні параметри підготовлюваного ним законопроекту про новий податок на нерухомість фізичних осіб. Цей податок буде вводитися місцевою владою в 2014 - 2018 роках і стане стягуватися з кадастрової, тобто з близькою до ринкової, ціни житла. В результаті податкове навантаження на громадян може вирости майже в три рази. Ці та інші новації Мінфін вперше виклав в інформаційному повідомленні про основні елементи податку на нерухомість, опублікованому на сайті міністерства.

Про намір надати регіонам з 2014 року право перейти до оподаткування нерухомого майна, виходячи з його кадастрової, а не інвентаризаційної вартості, в четвер на розширеному засіданні уряду. Щоб це відбулося, Держдума повинна прийняти нову главу Податкового кодексу - вона буде носити рамковий характер і визначить основні параметри податку.

Пропонується ввести податок навіть для недобудованого житла

Як обіцяє Мінфін, при кадастровій вартості належної фізичній особі нерухомості до 300 мільйонів рублів ставка податку не перевищуватиме 0,1% для житла, 0,5% - для інших будівель, 0,3% - для земель сільгосппризначення, зайнятих житловим фондом, для дачних та присадибних ділянок, 1,5% - для інших земель.

На відміну від житла по частині податку на землю навантаження практично не змінюється - в законопроект включені діючі ставки з відповідної глави НК. Якщо кадастрова вартість нерухомості у власності одного власника перевищує 300 мільйонів рублів, будуть діяти підвищені ставки податку: 0,5% - у відношенні будь-яких об'єктів капітального будівництва і 1,5% - у відношенні земель будь-яких категорій. Все це граничні ставки податку: конкретний їх розмір встановлюватимуть муніципалітети.

Згідно з пропозиціями міністерства, податок на нерухомість буде вводитися поступово протягом декількох років - до 1 січня 2018 року по мірі готовності муніципальних утворень. Мінфін звертає увагу, що різкого зростання податкового навантаження на громадян не буде.

Податок на нерухомість: скільки платити

За оцінкою відомства, навіть без урахування можливості місцевої влади знижувати розміри ставок і збільшувати відрахування, ставка податку для трикімнатної квартири в Москві площею 75 кв. метрів складе 1,8 тисячі рублів на рік, для двокімнатної квартири площею 55 кв. метрів - 1,2 тисячі рублів. Тим не менш, за розрахунками Федеральної податкової служби, без урахування можливих послаблень з податку з боку місцевої влади навантаження на громадян виросте в 2,8 рази - з нинішніх середніх 686 рублів за чинним податком на майно фізосіб в 2011 році до 1,892 тисячі рублів.

Поки законопроект Мінфіну не узгоджений з іншими відомствами - зокрема, претензії є у ​​Мінекономіки. Так, відомство пропонує встановлювати ставки з урахуванням даних про кадастрову вартість по кожному суб'єкту країни. Крім того, Мінекономіки пропонує підвести під дію законопроекту і юридичних осіб. У Мінфіні це вважають неможливим, оскільки податок на нерухоме майно громадян буде місцевим податком, податок же на майно організацій віднесений до регіональних. Розбіжності передбачається зняти найближчим часом на нараді у першого віце-прем'єра".

Мінфін хоче обкласти податком на нерухомість недобуд

Новий податок на нерухомість, який планують поступово вводити до 2018 року, повинні будуть платити і власники недобудованих дач, будинків і котеджів.

Недобуд будуть теж "обраховувати" по кадастровій вартості і за загальними ставками. Проблема в тому, що такі будови ніхто на облік не ставить, зазначає газета. Тут, як кажуть експерти, можливі три варіанти. Спростити процедуру, щоб вона не становила для громадян особливих проблем. По-друге, ввести обов'язкову реєстрацію, якщо недобуд існує, наприклад, три роки. У ряді країн Східної Європи по закінченні певного часу будівля автоматично визнається добудованим. У Болгарії це два роки. Третій варіант - поставити в обов'язок громадянам реєструвати в кадастрі будинок або баню вже при закладці фундаменту, а потім у міру просування будівництва буде мінятися і ціна.

За словами юристів, "замахнувшись" на недобудову, Мінфін відштовхується від Цивільного кодексу, в якому об'єктами нерухомості, крім земельних ділянок, житлових будівель і споруд, вважаються і об'єкти незавершеного будівництва. У Податковому кодексі такого поняття немає. Зараз люди реєструють недобуд, якщо його необхідно продати, закласти.

За матеріалами: ЖитлоНюсостанні новини нерухомості та про ландшафтний дизайн, ремонт і будівництво

Також читайте:
Категорія: Новини нерухомості | Переглядів: 2092 | Додав: adminA | Теги: податок на нерухомість | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]