13:56
Монтаж систем каналізації: що потрібно знати

монтаж каналізація Монтаж і правильна робота системи відведення стоків не є надскладним завданням. Звичайному домашньому майстру під силу виконати її самостійно. Маючи невеликий досвід загальнобудівельних робіт та мінімальний набір інструментів цілком реально зібрати надійну каналізаційну систему своїми руками.

Сучасні матеріали виконані у максимально можливій уніфікованій комплектації. Ідеально підходящі елементи конструкції не вимагають додаткового припасування та обробки. Важливо дотримуватись інструкцій та виконувати певні правила складання.

Труби із різних видів пластику практично повсюдно витіснили металеві вироби цього класу. Це значно прискорило та спростило процес монтажу. Для початку робіт слід визначити маршрут та кількість фітингів. Найкращим варіантом та помічником у цій справі буде ескіз. Маючи перед очима візуальний образ бажаної конструкції, дуже легко проставивши на ньому розміри, визначити кількість основного матеріалу та комплектуючих деталей.

Після того як цей етап пройдено слід розпочати підготовку до монтажу системи каналізації. Ця операція часто стає найбільш трудомісткою та витратною за часом. Це демонтаж старих труб, пробивання, у разі потреби, нових отворів у стінах та визначення оптимального кута нахилу.

Правильне становище труби є найважливішою умовою нормальної роботи каналізації. Не заглиблюючись у тонкощі розрахунку за складними формулами, прописаними в СНІП, спиратися можна на багаторічний досвід майстрів, які вивели основні правила, що легко піддаються розумінню звичайної людини. Отже, що тонша труба, то сильніший ухил.

Труба діаметром до 50 мм встановлюється з перепадом висот близько 30 мм на метр. Визначати можна звичайним будівельним рівнем. Підійде метрова рейка або будь-який відповідний предмет, аналогічний довжині. Виставляється він у горизонталь із зазором осторонь ухилу 30 мм:

  • труба діаметром до 100 мм має мати різницю 20 мм;
  • для 160 міліметрової – 8 мм;
  • відповідно для 200 мм визначено нахил 7 мм.

Не варто перевищувати ці кути. Добрі наміри з метою швидшого видалення стоків до хорошого результату не приводять. Справа в тому, що це призводить до замулювання внутрішньої поверхні. Великі частинки, що залишилися, не встигають видалятися разом з потоком і сприяють накопиченню відкладень. Менший кут при монтажі також не слід робити. Повільний стік також призводить до засмічення.

При складанні конструкції не передбачається застосування додаткових матеріалів, проте рекомендується кожен стик обробляти сантехнічним герметиком. Це надасть додаткову герметичність з'єднанню та позбавить випадкових аварій, викликаних фізичним впливом. Правильно та надійно встановити конструкцію дозволяють додаткові елементи фіксації труб до стін, підлог та стель.

монтаж каналізація

Наявність централізованої каналізації позбавляє складних робіт щодо влаштування очисних споруд. Але якщо житло не обладнане такою важливою функцією, доводиться займатися вирішенням цього завдання. Для приватного домобудівництва промисловість випускає дуже гідні вироби цієї категорії - септики від найпростіших конструкцій до станцій глибокого очищення. Правила встановлення труб такі самі, як і всередині будинку чи квартири. Головною відмінністю стає забезпечення цілорічної роботи. Досягається це або утепленням зовнішньої частини маршруту, або прокладання труб, нижче природного рівня промерзання ґрунту.

Дуже зручно та ефективно здійснювати весь комплекс заходів щодо монтажу водостічної системи, зливової та побутової каналізації одночасно. Важливо дотримуватись основних правил, наведених вище. Хороший результат дозволить не лише заощадити кошти, а й підвищити рівень самооцінки. Завжди приємно усвідомлювати, що робота з монтажу систем каналізації зроблена самостійно, та й це згодом буде гарним приводом для гордості та репутації господаря, що має на плечах голову та руки, які ростуть із потрібного місця.

За матеріалами: ЖитлоНюсостанні новини нерухомості та про ландшафтний дизайн, ремонт і будівництво

Також читайте:
Категорія: Будуємо самі | Переглядів: 389 | Додав: admin | Теги: монтаж, каналізація, система | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]