17:50
Монтаж теплої підлоги: електричної і водяної

Комфорт і затишок в кожному будинку нерозривно пов'язані з підтриманням комфортної для людського тіла температури, без якої будь-яке приміщення стає щонайменше не затишним.

Для обігріву приміщень використовуються різні системи: централізоване опалення, котли на будь-яких видах палива і, найбільш популярна в нинішній час система опалення — це так звана "тепла підлога". Встановити таку систему опалення можна звернувшись за допомогою до фахівців, а можна виконати весь монтаж теплої підлоги своїми руками, що допоможе значно скоротити матеріальні витрати. Для того щоб уникнути будь-яких можливих помилок, і правильно зробити монтаж теплої підлоги своїми руками, вам необхідно ознайомитися з видами систем "теплої підлоги" і з основними правилами їхньої установки.

В даний час існує два види теплих підлог: електричний і водяний. Монтаж обох видів теплої підлоги досить простий і схожий між собою.

Монтаж електричної теплої підлоги своїми руками

Перед тим, як монтувати електричну теплу підлогу, потрібно прорахувати необхідну кількість і потужність нагрівального кабелю (всі необхідні характеристики і спосіб розрахунку кількості кабелю вказані в інструкції виробника). Перед тим, як починати монтаж електричної теплої підлоги, потрібно звільнити кімнату від меблів і підготувати основу підлоги: видалити старе підлогове покриття, вирівняти підставу, звільнити від пилу, за необхідності зробити цементну стяжку тонкого шару. Після цього, на стіні готують місце для встановлення електричного термостата для регулювання температури нагріву підлоги. На цьому підготовчі роботи закінчуються, і починається безпосередній монтаж електричної теплої підлоги.

Переходимо до гідроізоляції. Як матеріал для гідроізоляції використовують звичайну поліетиленову плівку, її застосовують для того, щоб біля нагрівального кабелю не утворювався конденсат. Після шару гідроізоляції укладається теплоізоляційний шар. Найбільш популярний пенофол, який має самоклеючий шар і шар з фольги. Цей матеріал укладають фольгою вгору і всі стики між листами пінофола проклеюють будівельним скотчем. На шар теплоізоляції укладають армуючу сітку для додання міцності подальшому стягуванню і щоб уникнути перегріву кабелю при контакті з шаром теплоізоляції.

Монтаж нагрівального кабелю проводиться таким чином: кабель укладається на підлогу з кроком до 25 сантиметрів і фіксується до підлоги за допомогою монтажної стрічки. Для нормальної роботи електричної підлоги необхідно встановити спеціальний термодатчик, щоб у разі його поломки можна було його замінити без демонтажу стяжки. Термодатчик встановлюється в спеціальну трубу. Після цього перевіряють правильність і надійність всього монтажу і з'єднань.

Перед тим, як робити цементну стяжку, необхідно перевірити працездатність і справність теплої електричної підлоги за допомогою спеціального тестера, вимірявши, опір. Параметри опорів повинні бути зазначені в паспорті виробу. У разі справної роботи теплої підлоги, можна заливати цементну стяжку. Стяжка повинна бути не більше 4 сантиметрів завтовшки і не містити в собі пустот.

Після повного висихання стяжки (не менше тижня), можна починати укладати декоративного підлогового покриття. А ось перевіряти роботу всієї підлоги, можна не раніше ніж через місяць, щоб весь розчин добре просох, і не відбулося короткого замикання.

Монтаж водяної теплої підлоги своїми руками

Найбільш поширений спосіб, за допомогою якого проводиться монтаж водяної теплої підлоги, є бетонна система монтажу.

Для цього методу необхідно підготувати основу підлоги. У зв'язку з тим, що водяна підлога має велику вагу, для армуючого шару використовується 5-ти міліметрова арматура, яка укладається з розміром вічок не більше 15 сантиметрів. Труби укладаються на підлогу, на відстані до 30 сантиметрів одна від однієї спіраллю або змійкою, і фіксуються до підлоги за допомогою хомутів і дюбелів. Обидва краї труб виводяться до колекторного шафу, де встановлюються вентиля для перекривання теплоносія і регулювання температури і система теплої підлоги приєднується до котла або основного контуру опалювальної системи.

Після монтажу труб, перевірки з'єднань, проводиться заливка підлоги цементним стягуванням, товщина якої повинна бути трохи більшою, ніж при електричній системі теплої підлоги.

На цьому етапі монтаж водяної теплої підлоги завершений, і після висихання стяжки, можна починати укладати підлогове покриття.

За матеріалами: ЖитлоНюсостанні новини нерухомості та про ландшафтний дизайн, ремонт і будівництво

Також читайте:
Категорія: Будуємо самі | Переглядів: 1434 | Додав: abel | Теги: Монтаж теплої підлоги, монтаж водяної теплої підлоги, монтаж електричної теплої підлоги, Монтаж теплої підлоги своїми руками | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]