22:49
Торці московських багатоповерхівок прикрасять стріт-портретами полководців і спортсменів

Москва готова профінансувати розміщення портретів історичних діячів на торцевих фасадах житлових будівель, повідомляють російські видання з посиланням на керівника Департаменту культури Москви Сергія Капкова. Він заявив про це на зустрічі з жителями ВАО. Портрети державних, наукових, культурних діячів і героїв війни доповнять зображеннями їхніх досягнень і знаковими датами.

Навесні 2014 року в рамках проекту "Жива історія" перші "живі обличчя" видатних державних, військових, культурних та спортивних діячів з'являться на будинках в ЦАО, ЮАО і ВАО, розповів місцевій пресі автор проекту, голова АНО "Центр підтримки молодіжних ініціатив" Петро Сафрошкін. Мінімальна вартість прикраси одного фасаду - 300 тисяч рублів.

"У Москві велика кількість вулиць, названих на честь великих історичних особистостей, наприклад, вулиця Панфіловців, Талаліхіна, Молдагуловой, - сказав Сафрошкін. - Але, на жаль, більшість жителів погано знайомі з історією свого міста - наш проект допоможе москвичам краще дізнатися столицю при допомоги соціального вуличного мистецтва".

За словами Сафрошкіна, у нього є вже попередні домовленості і з іншими округами, тому під час реалізації проекту по всьому місту з'явиться як мінімум 20 арт-об'єктів. Кожен стріт-портрет розрахований на тривалий період - три-п'ять років. При необхідності будуть проведені підготовчі роботи - ґрунтування фасадів будівель, а потім малюнки художників покриють захисним складом.

Автори ідеї підготували список історичних осіб, серед яких поет Муса Джаліль, льотчик Олександр Покришкін, академік Михайло Янгель. Жителі в ході онлайн-голосування визначать найпопулярніших історичних особистостей. Планується, що портрети виконають не звичайні любителі графіті, а справжні художники-професіонали.

Тим часом координатор громадського руху "Архнадзор" москвовед Рустам Рахматуллін зазначає, що в центрі міста практично не залишилося вулиць, названих на честь історичних особистостей. Тому не особливо зрозуміло, що художники зможуть там проілюструвати, наприклад, на вулицях Покровка або Варварка.

На думку Рахматулліна, зображення "живих осіб" на фасадах будівель не здатні підвищити рівень знання історії мешканців столиці. Він вважає, що розумніше встановлювати інформаційні стенди з подробицями про той чи інший об'єкт або діяча, або розміщувати QR-коди на стінах будівель, щоб жителі самостійно могли дізнатися цікаву для них інформацію.

Зазначимо, що в місті вже з'явилися деякі графіті - портрети. Зокрема, на старовинній будівлі колишнього гуртожитку фабрики "Московський шовк" на Саввінскій набережній цього літа був відкритий портрет письменника Германа Гессе. Причому він був намальований ще в 2008 році португальським художником Олександрі Фарт, проте тоді узгодити роботу з владою не вийшло, і малюнок завісили зеленою сіткою. Через 5 років організатори проекту "Місто" добилися легалізації портрета, повідомляє в "Живому Журналі" CR2 блогер Олексій Куликов.

За матеріалами: ЖитлоНюсостанні новини нерухомості та про ландшафтний дизайн, ремонт і будівництво

Також читайте:
Категорія: Новини нерухомості | Переглядів: 1609 | Додав: admin | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]