17:22
Особливості установки газових котлів

Якщо ви плануєте побудувати власний будинок, то для вас буде актуальним таке питання, як проектування і монтаж системи опалення. Ключовим елементом такої системи є котел.

Сьогодні все більшою популярністю користуються газові котли загалом, і настінні двоконтурні газові котли, зокрема. Ні для кого не секрет, що такі котли відносяться до категорії вибухонебезпечного. А це означає, що до його встановлення та експлуатації пред'являються особливі вимоги. Розглянемо їх.

Приміщення для установки

Нормативні документи, що регламентують діяльність у даній сфері, чітко визначають вимоги до приміщення, призначеного для установки розглянутого обладнання. Для монтажу котла необхідно виділити окреме приміщення. Забороняється встановлювати ці агрегати в житлових кімнатах, а також у приміщеннях для зберігання інвентарю і т.д. Тільки окрема котельня - і більше нічого в ній бути не повинно бути. При цьому матеріали для підлоги і для обробки стін і стелі котельні повинні бути негорючими.

Окремі вимоги також пред'являються до обсягу і площі приміщення. Якщо взяти за приклад підлоговий котел, то площа котельні підбирається з розрахунку не менше 4 м² на кожний агрегат.

Вентиляція і димар

При організації системи вентиляції для котельні необхідно забезпечити її з'єднання із загальною системою вентиляції будинку. При цьому для даного приміщення виділяються два канали. Один з них використовується для монтажу димаря. За допомогою другого каналу здійснюється його чистка.

Що стосується розмірів вентиляційного отвору, то вони вибираються не просто так. Ці параметри залежать від номінальної потужності котла. При виборі розмірів отвору керуються наступним правилом: повинно бути не менше 1 см² площі отвору на кожен кіловат номінальної потужності котла для припливу повітря зовні будівлі. Для припливу повітря зсередини споруджують отвір, розмір якого підбирається виходячи із того, що на 1 кіловат потужності повинно бути не менше 30 см² площі вентиляційного отвору.

Що стосується димоходу, то його конструкція повинна бути газонепроникною. Він повинен забезпечувати надійний захист від проникнення продуктів горіння всередину приміщення. В процесі монтажу також потрібно забезпечити таке становище верхнього зрізу димоходу, щоб він знаходився вище гребеня даху будинку. Тільки в цьому випадку забезпечується ефективне і найбільш повне видалення продуктів горіння.

Великою популярністю сьогодні користуються котли, в яких застосовується примусова тяга. У цьому випадку при монтажі димоходу не обов'язково дотримуватися того, щоб верхній зріз був нижче коника. Це забезпечується тим, що відведення продуктів горіння і диму в цьому випадку здійснюється за допомогою потужного вентилятора, який забезпечує високу ефективність роботи витяжної системи.

Видно, що при монтажі газових котлів потрібно врахувати багато моментів. І краще це довірити професіоналом. Адже від правильності монтажу залежить безпека використання цього агрегату.

За матеріалами: ЖитлоНюсостанні новини нерухомості та про ландшафтний дизайн, ремонт і будівництво

Також читайте:
Категорія: Новини, поради та цікаві факти | Переглядів: 1327 | Додав: abel | Теги: газові котли, установка газового котла, установка газових котлів, як встановити газовий котел | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]