14:36
Перепланування квартири за законом

Перепланування за законом

Якщо ви хочете розширити або навпаки зробити вже певну кімнату, додати або прибрати прохід, об'єднати або розбити простір, необхідно попередньо узгодити свої наміри з відповідними органами влади. Для чого? Ну, по-перше, не кожне ваше бажання зможе реалізуватися на практиці без шкоди для міцності всього будинку або зручності інших його мешканців. А, по-друге, самому господареві теж непогано знати, що саме дозволено, а що - ні, адже не кожен власник квартири добре обізнаний у архітектурній справі.

План — насамперед

Для початку продумайте, що саме вам хотілося б змінити. Ретельно в деталях розробіть свій власний план. Часто саме на цьому етапі люди розуміють, що бажані дії до потрібних результатів не приведуть і вибирають менш витратні в усіх відношеннях види робіт, ніж знос або зведення стін.

Деякі варіанти перепланувань законодавством дозволені, інші - заборонені, а треті, як, наприклад, об'єднання лоджії або балкона з житловим простором кімнати, і зовсім ніяк не регламентуються. Список заборон необхідно докладно вивчити, і врахувати їх все при плануванні свого майбутнього життєвого простору.

Що заборонено

Однозначна законодавча заборону поширюється на перепланування внаслідок яких:

  • погіршуються умови експлуатації будинку та проживання громадян в ньому, в тому числі ускладнюється доступ до місць підключення комунікацій;
  • переплановане приміщення або суміжні з ним перестають бути придатними для проживання;
  • порушується міцність будівлі і стає можливим руйнування несучих конструкцій;
  • зменшуються або ліквідуються вентиляційні канали.

Для типових будинків існують свої додаткові списки заборон.

Порядок дій

Складання проекту перепланування. Це роблять фахівці, що мають ліцензію на даний вид робіт. В основу проекту лягає технічний висновок про стан конструкцій будинку, індивідуально складений для вашої квартири.

Узгодження проекту. Для цього знадобляться:

1. паспорт;
2. заява на перепланування від вашої особи;
3. чинний поверховий план будинку (видається в БТІ);
4. експлікація до плану БТІ;
5. документ, що підтверджує право власності на об'єкт (свідоцтво про право власності або договір купівлі-продажу);
6. виписка з вашої будинкової книги;
7. копія особового рахунку;
8. технічний висновок (видається ліцензованою організацією. Обов'язково перевірте наявність ліцензії!);
9. проект перепланування (ті ж правила, що і для технічного висновку);
10. згода кожного з повнолітніх власників квартири.

Якщо ваш будинок - пам'ятник архітектури, то потрібно отримати висновок органу з охорони культурних та історичних пам'яток.

Документи здаються під розписку в органи, що перевіряють стан споруд і будівель і інспектують будівельні роботи. У перебігу 45 днів вам дадуть відповідь: дозволено або заборонено бажане перепланування. У разі позитивного рішення, ви отримаєте дозвіл міжвідомчої комісії, який необхідно підписати в уповноваженого представника адміністрації вашого населеного пункту.

Реєстрація дозволу в керуючої компанії або ЖЕКу.

Безпосередньо будівельні роботи.

Складання акта про завершення перепланування. Акт видається комісією, до якої входять, крім заявника, представники підрядника, житлової інспекції, територіального органу виконавчої влади, керуючої організації, яка обслуговує будинок, а також розробник проекту.

А чи потрібно все це?

У теорії, погоджувати перепланування не обов'язково. Хто буде перевіряти, робили ви його чи ні? Але на практиці при продажу або обміні квартири можуть виникнути великі неприємності, аж до судового рішення про повернення приміщення в первинний стан. Такі ж наслідки можуть мати скарги сусідів, яким ваші дії по перебудові погіршили умови проживання.

За матеріалами: ЖитлоНюсостанні новини нерухомості та про ландшафтний дизайн, ремонт і будівництво

Також читайте:
Категорія: Ремонт власноруч | Переглядів: 22367 | Додав: admin | Теги: перепланування квартири | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]