15:42
Податок на нерухомість: "урожай" 2015 року перевищив очікування

У 2015 році сума податку на нерухомість, сплачена в місцеві бюджети, склала 745,7 млн грн. Це 0.6% доходів місцевих бюджетів або 0.04% ВВП 2015 року. В інших країнах податок на нерухомість в середньому становить 1% ВВП і близько 10% доходів зведеного бюджету.

Чверть податку було зібрано в Києві, ще половину — в містах обласного значення. Доходи численних міст районного значення, сільських та селищних місцевих склали близько 200 млн грн. Однак у доходах цих бюджетів частка податку на нерухомість була найбільшою і склала 1,2-1,9%.

"Податок на нерухомість дуже перспективний і правильний. Людям з радянським минулим він кардинально не подобається, але він робить одну дуже правильну річ — дуже доступно доносить посил, що власність зобов’язує", — зазначив Дмитро Боярчук, виконавчий директор Центру соціально-економічних досліджень "CASE Україна".

93% суми податку на нерухомість (крім земельних ділянок), сплатили юридичні особи. Обсяг податку визначався ставкою (2% від мінімальної зарплати з квадратного метра) і наявністю комерційних площ (готелів, торгових центрів і магазинів, складів, ринків, підприємств громадського харчування, СТО, офісів, гаражів та паркінгів тощо).

Фізособи по всій Україні сплатили 50,5 млн грн податку на нерухомість. Найбільше коштів зібрали в Івано-Франківській області та в Києві — 2,1 млн грн і 1 млн грн відповідно.

Причин таких зборів декілька. По-перше, від сплати податків звільнялося житло площею 120 кв. м для квартир і 250 кв. м для будинків. По-друге, відмова платників податків проходити процедуру перевірки майнових прав не мала для них ніяких наслідків. По-третє, критерієм оподаткування залишалася площа, а не вартість нерухомості.

У 2016 році обсяг податку з фізосіб планують збільшити до 862 млн грн завдяки перегляду пільг (звільнятися від сплати податку буде житло площею 60 кв. м для квартир і 120 кв. м для будинків) та підвищення граничної ставки податку з 2 до 3% за 1 кв. м.

Нагадаємо, податок на нерухомість в Україні органи місцевої влади почали застосовувати в 2015 році. Цей податок введений з усіх країн ЄС, крім Ірландії та Мальти, і є переважно місцевим податком.

За матеріалами: ЖитлоНюсостанні новини нерухомості та про ландшафтний дизайн, ремонт і будівництво

Також читайте:
Категорія: Новини, поради та цікаві факти | Переглядів: 1151 | Додав: abel | Теги: Нерухомість, податок на нерухомість, податок | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]