20:19
Поради: як приготувати стіни для приклеювання шпалер
В то же время, если вам не нужно новое жилье, но интересуют итальянские спальни классика за разумную цену, тогда советуем посетить специализированный сайт mir-yuta.com.ua.



Підготовка стін під поклейку шпалер обов'язковий процес в оздоблювальних заходах. Бо саме від цього етапу багато в чому буде залежати, наскільки довго збережеться якість фінішної обробки.

Підготовчі роботи включають обробку стін до гладкої, рівної і добре просушеної поверхні. Вологість поверхні, під обклеювання шпалерами обов'язково повинна задовольняти всі необхідні умови і бути не вище:
  • для дерев'яного покриття — 12%;
  • для бетонних, гіпсокартонних та інших матеріалів — 8%.
Варто нагадати, що не можна клеїти шпалери на щойно оштукатурену і непросушену поверхню. Рекомендується дочекатися повного висихання, або перевірити штукатурну суміш на луг. Для цього необхідно до оштукатуреної стіни щільно прикласти так званий "лакмусовий папірець". Якщо в результаті перевірки папір посинів, значить, штукатурка не просохла і ще має лужні властивості.

Якщо зовсім немає часу чекати, то оштукатурену поверхню необхідно нейтралізувати флуктуванням (процес хімічного впливу розчинних фторосилікатів). Але також стіни можна обробити шаром шпаклівки і добре висушити.

Якщо на поверхні є, наприклад жирні плями або іржа, які можуть просвічуватися на шпалерах, їх треба покрити нітролаком або спеціальною фарбою.

Підготовка стін під поклейку шпалер - дуже важливе завдання, якому потрібно приділяти особливу увагу, так як дрібні впадини або піщинки можуть проявитися після поклейки шпалер.

Підготовка стін під шпалери - зняття старих шпалер
Щоб полегшити процес зняття старих шпалер їх можна змочити, наприклад губчатим валиком або ганчіркою і залишити на 15-20 хвилин. Але якщо колишні шпалери будуть триматися досить таки міцно, то можна спробувати зачистити їх шліфувальною шкуркою процес звичайно нудний, але ефективний. Місця обриву старих шпалер двічі просочуємо клейстером. Рулонні шпалери (пеноплен і тому подібні) і плівкові шпалери бажано зняти без залишку.

Шпаклівка стін під шпалери
Підготовка стін під поклейку шпалер більше відноситься до малярних робіт. Наприклад, стіни, які колись були пофарбовані вапняною, казеїновою, клейовою фарбою необхідно віддалити без залишку, промити водою і дочекатися повного висихання. Інакше нові шпалери можуть швидко відклеїтися. Плями, як говорилося вище, потрібно обробити нітрофарбою.
Вибоїни і різні тріщини на старій поверхні розшивають (розчищаємо) шпателем або стамескою до місця міцної підстави і зашпакльовують. Рекомендується використовувати готову олійно-клейову суміш, а не просто суху шпаклівку.

Як шпаклювати стіни під шпалери
Якщо тріщини дуже глибокі, як відомий спосіб, можна додати в шпаклівку трохи сухого гіпсу (алебастр) невеликими порціями постійно перемішуючи до отримання необхідної консистенції. Такий розчин бажано розводити в окремій пластиковій посуді і обов'язково малими порціями. Таким чином, суміш у великих тріщинах досить швидко затвердіє і не доведеться довго чекати, коли розчин підсохне.

Перед тим як закладати, тріщини та вибоїни в обов'язковому порядку їх змочують водою, і тільки потім наносять шпаклівку за допомогою шпателя (краще взяти шпатель не менше 400 міліметрів - так буде рівніше). Але навіть якщо раптом вийти не зовсім рівномірний шар не переживайте. Залиште суміш добре просохнути, після шпателем можна зрізати всі горбки й нерівності і обробити вже олійно-клейовою шпаклівкою.

Коли стіна остаточно висохне, необхідно очистити деякі піщинки і шорсткість наждачним папером (для зручності можна закріпити його на спеціальній тертці — примітка редактора). Спочатку застосовуємо абразивну шкірку з великою крихтою, а потім обробляємо стіни шкіркою з більш дрібним зерном.

Підготовка бетонних поверхонь
Бетонну поверхню ретельно очищаємо від солей, які з'явилися на поверхні, бітумних та жирових плям і відповідно пилу. Покриваємо шаром олійно-клейового шпаклювального розчину вибоїни, тріщини і різні раковини на поверхні стін. А після остаточного висихання покриваємо другим накриваючим шаром.

Як тільки підсохне другий шар його необхідно трохи "зашкурити" наждачним папером із дрібними зернами. Після закінчення даної процедури можна наносити клей під шпалери.

Підготовка стін з інших матеріалів
Буває так, що потрібно підготувати стіни під поклейку шпалер, які облицьовані, наприклад азбоцементними листами, сухою гіпсовою штукатуркою, фанерою або ДСП.

У такому випадку потрібно приділити особливу увагу швам, які знаходяться між листовими матеріалами. Міжплиточні шви необхідно зашпаклювати, просушити, зачистити шкіркою і додатково обклеїти папером. Інакше є ймовірність, що шви з'являться на поверхні самих шпалер.

Також потрібно провести інші підготовчі роботи:
  • цвяхи потрібно повністю видалити або втопити на глибину не менше 1міліметра, капелюшки зашпаклювати або зафарбувати, але тільки олійною фарбою, в іншому випадку іржа від них може проступати на шпалерах;
  • необхідно повністю очистити від набілів стики з поверхні стін, таким же чином зашпатлювати, наприклад, за допомогою алебастру (Ротбанд);
  • шви рекомендується обклеїти серп'янкою (широким малярським бинтом — примітка редактора) зашпатлювати, будь олійно-клейовою шпаклівкою можна обклеїти;
  • обов'язково виконати підмазку западин і нерівностей поверхні стін в місцях стиків;
  • після того як стіна повністю висохне зашкурити підмазані місця, очистити від пилу і ретельно заґрунтувати.
Тільки після всіх цих робіт можна сказати, що підготовка стін під поклейку шпалер завершена.

Підготовка стін з масляним покриттям
Якщо стіна покрита масляною фарбою, то її необхідно максимально видалити. А місця де фарба відвалилася необхідно вирівняти шпаклівкою, добре просушити і зашкурити наждачним папером. Потім обов'язково промити забарвлену стіну розчином води з содою, в крайньому випадку, милом, залишити добре просохнути.
Варто нагадати, що поверхні, які покриті олійною фарбою, не рекомендується додатково обклеювати папером. А ось поверхні, які пофарбовані емалевою фарбою, очищаються за допомогою наждачної шкурки, зашпакльовуються, і наклеюється стара газета.

Ґрунтовка стін під шпалери
Взагалі-то в процес підготовки стін під поклейку шпалер в обов'язковому порядку входить ґрунтовка (знежирення) поверхні. Також ґрунтовка забезпечує найкраще з'єднання (адгезію) старої поверхні з фінішним матеріалом. Стіни рекомендується ґрунтувати як до робіт зі шпаклівкою, так і після них, тобто перед приклеюванням самих шпалер. Ґрунтовка покриє стіну тонкою спеціальною плівкою, яка має невелику шорсткість і заощадить на витратах шпалерного клею.

Досить буде обробити поверхні стін вищевказаними методами, ретельно проґрунтувати і можна сміливо приступати до приклеювання шпалер. Висихання ґрунтовок залежить від марки і оброблюваної поверхні.

За матеріалами: ЖитлоНюсостанні новини нерухомості та про ландшафтний дизайн, ремонт і будівництво

Також читайте:
Категорія: Ремонт власноруч | Переглядів: 2752 | Додав: admin | Теги: приготувати стіни для приклеювання | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]