14:42
Проектування внутрішніх інженерних мереж приватного житлового будинку

Для забезпечення комфортного проживання в будь-якому будинку потрібне якісне та ергономічне проектування внутрішніх інженерних комунікаційних мереж. Пропонуємо розглянути всі варіанти цієї роботи, що вони включають, як правильно розташувати в майбутньому будинку точки доступу до:

  • електричних мереж;
  • водопроводу;
  • каналізації.

Крім цього, будуть розглянуті питання проектування систем вентиляції та кондиціювання повітря у внутрішніх приміщеннях будівлі.

З чого починається проектування внутрішніх інженерних мереж?

Для початку роботи з проектування внутрішніх інженерних мереж житлового будинку необхідний поверховий план та проект, на якому вказано місця входу основних комунікаційних мереж. На точках входу мають бути встановлені розподільні щитки та прилади обліку споживаних ресурсів, якщо вони постачаються із мереж загального користування.

Зокрема, для електрифікації та підключення до електричних мереж загального користування потрібно встановити лічильник, що відповідає вимогам нормативів енергопостачальної організації та розподільчому щитку. У точці входження газопроводу, водопроводу також встановлюються прилади обліку ресурсів, що споживаються. Саме ці місця є відправними пунктами для подальшого розведення інженерних мереж у всіх приміщеннях житлового будинку.

Проектування розподілу водопровідних шляхів починається з визначення місця встановлення санітарного технічного обладнання:

  • унітазів;
  • ванн;
  • душових кабінок;
  • раковин;
  • умивальників.

Доцільно ще на етапі проектування житлового будинку розпланувати пов'язане розміщення санвузлів та кухонь, де також потрібна водопровідна вода. Ці приміщення можуть межувати одне з одним або розділятися невеликими коридорами. За рахунок компактного розташування можна досягти економії коштів не тільки на етапі прокладання труб, але під час їхньої експлуатації. У проект закладається кількість одиниць санітарно-технічного обладнання, що експлуатуються, точки розташування кранів, змішувачів, душу.

Після обробки проекту водопостачання на його шаблон накладається проект каналізаційної системи. Зазвичай точки відведення стічних вод фіксуються у тих місцях, де раніше було передбачено встановлення унітазів, раковин і ванн. Прокладання каналізаційних труб можливе і зі зміною порядку розташування водопровідної системи. Тут враховується доцільність та економічність експлуатації. Не слід забувати про те, що ця система в процесі використання потребує регулярного обслуговування. Тому важливо забезпечити вільний доступ до профілактичних робіт.

Проектування внутрішніх інженерних систем житлового будинку в частині електрифікації – найбільш відповідальний та складний етап. Схема роботи тут аналогічна до розробки проекту водопроводу. Спочатку слід визначити місця точки доступу до електричної мережі. Це можуть бути розетки та вимикачі, за допомогою яких здійснюється включення освітлювальних приладів. Розташування самих освітлювальних проділів та потужність споживання ними електричної енергії також фіксується у попередньому плані. Потім формується сумарний результат максимальної напруги у внутрішній електричній мережі. Виходячи з цього, вибирається відповідне проведення.

Окремо варто згадати про проектування системи опалення. В даний час доступні різні системи подачі теплової енергії у приватному будинку: реєстрова система, підігрів підлоги, фіксація опалювальних елементів у стінових конструкціях, подача теплого повітря примусовою вентиляцією. Природно, що проектування внутрішньої інженерної системи опалення починається з вибору типу. Потім визначається кількість обігрівальних елементів, їхня розрахункова потужність, виходячи з площі та кубічного обсягу того чи іншого приміщення.

У проект вноситься не тільки розміщення радіаторів та опалювальних елементів, а й шляхи транспортування теплоносія до кімнат, поверхів. Важливо розраховувати рівень опірності з метою забезпечення мінімалізації ризиків втрат тепла під час руху тосолу, води, пари або масляної рідини внутрішніми трубами.

Проектування систем вентиляції та кондиціювання

Велике значення у забезпеченні комфортності та безпеки експлуатації житлової будівлі має проектування систем вентиляції та кондиціювання повітря. Вентиляція може бути припливного чи примусового типу. У приватних житлових будинках її часто поєднують із системою кондиціювання. Для цього передбачаються вентиляційні шахти у стінах будівлі. Через них можуть бути прокладені труби, що підводять повітря із встановленої в одному місці спліт-системи.

Можлива й проточна вентиляція. Це природне надходження повітря до приміщень за допомогою простих вентиляційних решіток. На кухні доцільно встановити витяжку примусового електричного типу. Цей побутовий прилад швидко та ефективно усуває будь-які неприємні запахи, дим, непотрібні вам аромати.

За матеріалами: ЖитлоНюсостанні новини нерухомості та про ландшафтний дизайн, ремонт і будівництво

Також читайте:
Категорія: Будуємо самі | Переглядів: 323 | Додав: admin | Теги: внутрішня, будинок, інженерна, мережа, Проектування | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]