11:29
Робимо своїми руками: монтаж проводки у дерев'яному будинку

Монтаж проводки в дерев'яному будинку - "легка прогулянка" чи найскладніший будівельний момент? Ця, на вигляд проста робота коштує силу-силенну грошей, а тому так і хочеться, заощадити і обійтися тут самотужки. Подивимося, наскільки це реально.

Підведення до щитка

На жаль, підведення силового кабелю до розподільного щитка дещо відрізняється від ремонту стель у спальні, тому без відповідного допуску здійснювати таку роботу вам все одно ніхто не дасть. Ви можете бути тільки як глядач. Але собі зауважте, підведення в дерев'яний будинок може бути рівно двох видів:

  • повітрям;
  • землею.

У першому випадку може використовуватися як алюмінієвий, так і ізольований мідний провід, у другому тільки мідний.

Види електропроводки у дерев'яному будинку

Ну, а ось усередині будинку господареві та карти до рук. Твори, що хочеш, тільки не порушуй правила пожежної безпеки. А саме вони й не дотримуються найастіше. Найпоширеніша помилка недбайливого майстра, на яку довірливі господарі дивляться із захопленням, це монтаж проводки в будинку з дерева виконаний у трубах та коробах із ПВХ. Слід пам'ятати, що таке допускається лише для негорючої основи, якою дерево не є.

Проведення в дерев'яному будинку по мідним трубам

Прекрасним, негорючим, але досить дорогим матеріалом створення електрокомунікацій є мідна труба. Вона з рівним успіхом зупинить як еклектичну дугу, так і гризунів, які є справжнім бичем будь-якої проводки.

Важливо: мідна розводка повинна бути заземлена, а також не мати у своїй конструкції гострих фрагментів, про які могла б пошкодитись ізоляція силових кабелів.

Повітряне проведення

Як не дивно це звучить, але одним із найбільш слушних варіантів буде виконати проводку в дерев'яному будинку по фарфорових ізоляторах. Інакше кажучи, організувати повітряну електрокомунікацію.

Переваги видно неозброєним поглядом:

  1. до такої проводки завжди є доступ;
  2. будь-яке пошкодження помітне ще на початкових етапах;
  3. легко додати, так і видалити будь-який елемент проводки, без додаткових будівельних робіт.

До того ж добрий майстер зможе гармонійно вписати інженерну мережу в дерев'яний інтер'єр. А от така ідея для ремонту в дитячій буде не дуже вдала. З метою безпеки там краще використовувати закрите розведення мідними трубами.

Який провід вибрати?

Коли з видом проводки визначилися, залишилося вибрати вид проводу, що використовується. Тут непогано зарекомендували себе ВВГ та NYM кабелю. Це обов'язково мідна проводка, що має подвійну, або навіть потрійну ізоляцію, яка при цьому не горить і не димить. Щодо перетину жил, то тут "на око" нічого не порекомендуєш - необхідний точний інженерний розрахунок. До речі, без готового робочого проекту монтаж електропроводки в будинку суворо заборонено.

Монтажні роботи

Не варто зайвий раз нагадувати, що спочатку, згідно зі схемою, здійснюється монтаж всієї електропроводки, виконується заземлення, потім все ретельно перевіряється ще раз і передзвонюється і тільки після цього інженерна система запитується від силового кабелю.

Важливо: всі з'єднання струмопровідних жил пропаюються або здійснюються за допомогою спеціальних з'єднувачів. Мідь з алюмінієм з'єднують лише за допомогою спеціальних затискачів.

І насамкінець - якщо ви хоч трохи не впевнені у своїх силах, не ризикуйте — довірте цю роботу професіоналам.

За матеріалами: ЖитлоНюсостанні новини нерухомості та про ландшафтний дизайн, ремонт і будівництво

Також читайте:
Категорія: Будуємо самі | Переглядів: 373 | Додав: abel | Теги: проводка, монтаж | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]