19:47
Що робити, якщо згасло світло і пропала електрика


Багато хто стикався з ситуацією, коли спрацьовує автомат захисту і в квартирі гасне світло. Спрацьовування автомата захисту свідчить про замикання в проводці або, як мінімум, про сильне перевантаження. Вибір в такій ситуації зазвичай невеликий - викликати електрика або спробувати знайти несправність електропроводки самому.


Перш за все, потрібно з'ясувати, за яких обставин це сталося. Якщо, наприклад, світло згасло в момент включення електроприладу, значить, причина, по всій вірогідності, в ньому. Прилад потрібно негайно відключити і без перевірки більше не включати. Якщо це сталося при включенні люстри, то найчастіше при цьому перегоріла лампа, а від кидка струму вибило пробку.

Якщо причина "вибивання" пробок залишилася поки невідомою, слід вийняти виделки з усіх розеток, а вимикачі повернути в інше положення. Цими діями потрібно від'єднати ділянку з пошкодженою ізоляцією.

Пам'ятаючи про наявність зон захисту, розберися, які ж пробки перегоріли (які автоматичні вимикачі відключилися). При цьому потрібно керуватися такими міркуваннями.

1. Якщо в квартирі кілька груп, але згасли не всі лампи, а тільки лампи, які відносяться до однієї групи, значить, чіпати пробки на сходах не потрібно - вони напевно цілі.

2. Якщо в квартирі кілька груп і всі згасли, з пробками в квартирі робити нічого, а шукати потрібно на сходах або ж на початку стояка. А також розібратися, де саме? Для цього потрібно знати, чи не пропало світло в інших квартирах, які живляться від цієї ж фази стояка. Якщо у них все спокійно, шукай на своєму майданчику. Якщо згасло світло в декількох квартирах, справа в запобіжниках на початку стояка.

Чого не можна робити

1. Увага! На сходових клітках ні в якому разі не можна перевіряти запобіжники контрольною лампою, тому що легко потрапити на "чужу" фазу, а напруга між фазами 380 В (в мережі 380/220 В), тобто значно вище, ніж між фазою і нейтраллю (нулем) 220 В, які вводяться в квартири.

2. Ніколи не вставляй в запобіжники, навіть на мить, викрутки, цвяхи або інші металеві предмети. Якщо в мережі є коротке замикання, то в кращому випадку від таких випробувань перегорять наступні запобіжники і замість однієї групи (квартири) згасне світло у всіх групах (квартирах). Але може минутися й гірше - сліпуче світло електричної дуги обпалить очі.

3. Не лагодь проводку, не виробляй заміну пробок і перемикання самостійно. Електричний струм дуже небезпечний! Необхідно викликати електрика.

За матеріалами: ЖитлоНюсостанні новини нерухомості та про ландшафтний дизайн, ремонт і будівництво

Також читайте:
Категорія: Ремонт власноруч | Переглядів: 25643 | Додав: adminA | Теги: ремонт +и перетяжка мягкой мебели | Рейтинг: 3.5/2
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]