21:40
Штрафи за незаконне перепланування в Москві виростуть до 100 тисяч рублів


Столична мерія підготувала поправки до Кодексу Москви про адміністративні правопорушення, які в десятки разів підвищують штрафи за незаконне перепланування в багатоквартирних будинках. Як повідомляють "Известия", документ буде внесений до Мосміськдуми найближчим часом.

Законопроект, який розробила Мосжилінспекція, збільшує максимальний штраф для юридичних осіб за порушення вимог у сфері перебудови і перепланування приміщень у багатоквартирних будинках з 2,5 тисячі до 100 тисяч рублів. Стежити за дотриманням цих норм буде Мосжилінспекція.

Згідно з документом, штрафи для громадян за самовільне перепланування складуть 2-2,5 тисячі рублів. Зараз штрафи для громадян за незаконне перепланування становлять 1-1,5 тисячі рублів. Для посадових осіб штрафи будуть збільшені до 5-50 тисяч рублів.

За словами члена правління Союзу інженерів-кошторисників Олександра Жукова, у групі ризику перебувають всі панельні будинки Москви - вони найбільше страждають від незаконних перепланувань.

"Вся справа в технології будівництва панельних будинків, вони більш вразливі до нерівномірних навантажень", - пояснив експерт.

Він зазначив, що найчастіше компанії, що проводять перепланування приміщень на перших поверхах під магазини, аптеки чи салони краси, не роблять спеціальних розрахунків, які треба замовляти в будівельних майстернях, а краще і погодити з організацією, яка розробила проект будинку.

За його словами, порушення несучої здатності стін може призвести до провалу цілого прольоту: "Небезпечно робити прорізи в несучих стінах, а також проводити перепланування в підвалах через близькість до фундаменту і плит перекриття. Їх пошкодження загрожує заваленням прольоту".

Як розповів співголова руху "Житлова солідарність" В'ячеслав Гуменюк, перепланування нежитлових приміщень в багатоквартирних будинках відбувається повсюдно.

Власники офісних приміщень часто влаштовують додаткові входи до приміщення, обладнують під'їзди, розміщують вивіски, встановлюють додаткові вентиляційні системи. За словами Гуменюка, жителі постійно скаржаться в тому числі на таке перепланування, оскільки порушується робота всіх внутрішньобудинкових комунікацій - електрики, водопостачання, теплопостачання, вентиляційної системи.

При цьому збільшення штрафів, на погляд Гуменюка, проблему не вирішить. "Мешканцям потрібно дати більше повноважень контролювати стан свого будинку, - пояснив він. - Щоб вони могли не тільки звернутися зі скаргою до Мосжилінспекції, але й мали б уповноваженого власниками будинку, який був би вправі самостійно виписувати штрафи за незаконне перепланування".

За матеріалами: ЖитлоНюсостанні новини нерухомості та про ландшафтний дизайн, ремонт і будівництво

Також читайте:
Категорія: Новини нерухомості | Переглядів: 1694 | Додав: adminA | Теги: незаконне перепланування в Москві | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]