13:29
Спосіб експертної оцінки архітектурного об'єкту

Характеристики та параметри кожної будівлі з естетичних властивостей, як правило, специфічні, їхні критерії – цільові орієнтири – типологічно обумовлені та диференційовані за класами та видами архітектурних об'єктів, тобто вони різні, наприклад, для таких видів замкнутої містобудівної композиції, як первинна житлова група, площа житлового району, центральна площа міста і т. д. Естетичні критерії – це заходи краси – певною мірою мінливі у часі та можуть відрізнятися також за різних соціальних, ідеологічних та культурно-історичних умов.

Архітектурний об'єкт і його форма в цілому, як правило, загальний рівень краси тим вищий, чим вища естетичність кожного із складових її досить автономних головних та основних естетичних властивостей, а також чим доцільнішим є міра таких проміжних естетичних властивостей архітектурної форми – засобів її гармонізації, як компактність – некомпактність, симетричність-асиметричність, статичність-динамічність, нюансність-контрастність та ін.

У цьому зміст загальної залежності естетичної якості архітектурної форми від головних, основних та елементарних її естетичних властивостей і засобів гармонізації, що характеризуються відповідними параметрами. У цьому – і суть цільової естетичної проектувальної орієнтації розробки архітектурного об'єкта будь-якого класу, типу, виду. Всі естетичні властивості архітектурного об'єкта, як правило, різні за своєю значимістю-вагомістю відповідно до різної сили їхнього емоційного впливу і того рівня відносної естетичної цінності, якою вони оцінюються людиною.

За матеріалами: ЖитлоНюсостанні новини нерухомості та про ландшафтний дизайн, ремонт і будівництво

Також читайте:
Категорія: Будуємо самі | Переглядів: 328 | Додав: admin | Теги: об'єкт, оцінка архітектурний, експертна | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]