17:30
Стало простіше відновити право на нерухомість в разі втрати документів

Новий Порядок державної реєстрації прав на нерухоме майно та їх обтяжень, затвердженийо постановою Кабміну №553 від 23 серпня 2016 року, з 6 вересня набув чинності.

Як повідомив директор Департаменту реєстрації Харківської міської ради Олег Дробот, в новій редакції Порядку прописаний механізм реєстрації втраченого або пошкодженого свідоцтва про право власності на об'єкт нерухомості, який був зареєстрований до 1 січня 2013 року згідно з чинним на той момент законодавством. У цьому випадку для реєстрації необхідно подавати копію втраченого/пошкодженого документа, а також оголошення в друкованих ЗМІ за місцезнаходженням нерухомості, де має бути вказано назву документа, його номер і дата видачі, на чиє ім'я виданий і яким органом (крім випадків пошкодження документа).

"Досить довго в законодавстві була прогалина, при втраті документів люди були змушені звертатися до суду", - підкреслив Олег Дробот.

Також директор департаменту повідомив, що в новій редакції порядку викладено перелік випадків подачі заяв в електронному вигляді (їх всього чотири), щоправда, в основному вони стосуються забудовників та органів державної влади. При цьому заява та документи подаються з обов'язковим накладенням електронного цифрового підпису. Також це торкнулося сільгосппідприємств, які реєструють велику кількість договорів оренди землі.

Крім того, за словами Олега Дробота, в новому порядку з'явилася можливість при подачі заяви на реєстрацію прав власності надавати копії документів, оригінали яких знаходяться у органів державної влади і місцевого самоврядування.

За матеріалами: ЖитлоНюсостанні новини нерухомості та про ландшафтний дизайн, ремонт і будівництво

Також читайте:
Категорія: Новини, поради та цікаві факти | Переглядів: 1139 | Додав: abel | Теги: Нерухомість, відновити право на нерухомість, право на нерухомість | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]