19:53
Стовпчастий фундамент своїми руками: поради

Фундамент є основою будь-якої будівлі. Матеріал і технологія будівництва фундаменту впливає на міцність і довговічність всієї споруди, тому при будівництві будівлі, необхідно з усією відповідальністю підійти до вибору типу фундаменту.

Стовпчасті фундаменти застосовують при будівництві дерев'яних, каркасних, щитових будинків, без підвалів. Стовпчастий фундамент є більш економічним і менш трудомістким у порівнянні з стрічковим. Його виготовляють з бетону, каменю, залізобетону, цегли і бутобетона.

Перевагу стовпчастим фундаментам віддано також в рухливих ґрунтах, де рух земляних мас особливо активний. Обов'язковою умовою такого типу фундаменту, є його установка в місцях перетину стін, під балками, під несучими стінами, а також у кутах майбутньої споруди.

Що таке стовпчастий фундамент

Стовпчастий тип фундаменту - це заглибленні в ґрунт стовпи-опори, які виступають назовні. Розташовують опори під кожним рогом будівлі, в місцях, де навантаження є особливо великим. Для розподілу навантаження від всієї будівлі на стовпа, влаштовують спеціальну балку - ростверк. Найчастіше ростверк виготовляється з монолітного бетону. Для зрубів іноді застосовують ростверк з міцної дерев'яної балки, вона служить в ролі першого вінця.

Найпоширенішим матеріалом для фундаменту є стовпи з армованого бетону, їх можна придбати на заводах - виробниках або зробити самостійно, товщина стовпа повинна бути не менше 400 мм.

Для несильно заглибленого фундаменту найчастіше застосовують стовпи з обпаленої цегли-залізняку, товщина стовпа становить не менше 380 мм. При будівництві фундаменту з бутобетону, також витримують ширину не менше 400 мм.

Стовпчастий фундамент застосовують на місцевості, де сезонне промерзання ґрунтів складає 1,5 або 2 м, будівництво стрічкового фундаменту в таких місцях є нерентабельним. Позначку внизу стовпа заглиблюють на величину нижче промерзання землі на 100 — 250 мм. В несильно заглиблених відмітка внизу становить 400 — 500 мм від рівня верху ґрунту, такий тип фундаменту застосовують у будівництві легких споруд, альтанок, сараїв, лазень.

Злегка заглиблені фундаменти мають низку переваг перед сильно заглибленими:

• скорочення термінів будівництва фундаментів та обсягів робіт;
• зниження вартості робіт за рахунок скорочення матеріалів;
• можливість облаштування такого типу фундаменту в будь-яких геологічних умовах.

За матеріалами: ЖитлоНюсостанні новини нерухомості та про ландшафтний дизайн, ремонт і будівництво

Також читайте:
Категорія: Будуємо самі | Переглядів: 1884 | Додав: admin | Теги: стовпчастий фундамент | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]