17:43
Тротуарні бордюри: що варто знати

Тротуарні бордюри: матеріали та призначення

Тротуарні бордюри - необхідний елемент закінченого оформлення вулиці, скверу, алеї в заміському парку і так далі. Вони виконують відразу кілька важливих функцій, і без них просто неможливо уявити будь-яке сучасне місто. Тим часом навіть така буденна річ має свої особливості, і до неї пред'являються певні вимоги.

Призначення тротуарного бордюру

Бордюрний камінь виготовляється з дуже міцного матеріалу, так як на нього покладаються серйозні і важливі завдання:

  • Відділення пішохідних доріжок і зелених зон від проїжджої частини. Від них залежить безпека руху, так як вони допомагають водіям побачити межі відведеної машинам території. Вони служать для захисту дитячих майданчиків, клумб, газонів і квітників.
  • Захист дорожнього покриття. Виготовлення тротуарної плитки неодмінно припускає, що вимощена ділянка буде обрамлена з усіх боків. Вони перешкоджають розмивання і оповзанню ґрунту, руйнування газонів і клумб після сильного дощу.
  • Естетична функція: саме бордюрні камені надають обгородженим ділянкам закінчений і акуратний вигляд. Якщо раніше вони були тільки сірими або побіленими вапном, то зараз набула поширення технологія виробництва кольорового бетону. У розчин спочатку додається фарбувальний пігмент, що дозволяє отримати практично будь-який колір. Це відкриває простір для різноманітних дизайнерських рішень, в тому числі і створення мозаїки з різнокольорових тротуарних плит.

Виготовлення бордюрів різних типів

Бордюр, плитка, огорожі для садових доріжок найчастіше виготовляються з міцного бетону методом вібролиття або вібропресування. Іноді в якості матеріалу використовується природний камінь, але він коштує набагато дорожче, хоча бетон не поступається йому в міцності. Для огородження клумб або квітників іноді використовується цегла. Бетонний розчин складається з піску, цементу, дрібного гравію і фарбувального пігменту, якщо передбачається одержання будь-якого незвичайного кольору. До складу додатково включаються пластифікатори, які підвищують плинність бетонного розчину.

Якщо використовується метод вібролиття, готовий розчин заливають у форми, а потім ущільнюють за допомогою вібрації. Рівномірна вібрація протягом одного часу дозволяє бетону рівномірно розподілитися по всій формі. Після цього заготовки на дві доби відправляють в сушку, щоб дати розчину можливість остаточно затвердіти. Цей процес не варто намагатися прискорити, тому що великий ризик зіпсувати заготовки.

Висохлі вироби після розпалубки готові до використання. Бордюрний камінь має високу морозостійкістю, абсолютно не боїться вологості і витримає вагу автомобіля. Це гарантує довговічність матеріалу і надійний захист для тротуарної плитки.

Де можна купити бордюри?

Бордюрні камені використовуються не тільки міськими службами при ремонті доріг та оновленні тротуарів. Вони дуже зручні для розгородження ділянки і просто незамінні, якщо ви хочете викласти доріжки тротуарною плиткою або бруківкою. Вартість бордюру буде залежати від його розміру та міцності. У тому випадку, якщо доріжка звивиста, з безліччю поворотів і вигинів, то використовуються бордюрні камені з шарнірним стиком. Це відмінний спосіб надати ділянці акуратний закінчений вигляд.

Тротуарні бордюри - важливий захисний і декоративний елемент на будь-якій ділянці. Це необхідна покупка при укладанні плитки, створенні брусчастої бруківки або оформленні акуратної клумби. Для їх придбання краще звернутися в надійну фірму, щоб не сумніватися в якості готових виробів.

За матеріалами: ЖитлоНюсостанні новини нерухомості та про ландшафтний дизайн, ремонт і будівництво

Також читайте:
Категорія: Будуємо самі | Переглядів: 1510 | Додав: abel | Теги: Тротуарні бордюри, бруківка, тротуарні, бордюри, клумба | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]