18:55
Унікальний дизайн ванної кімнати: використовуємо дерево в інтер'єрі

дизайн ванна кімната дерево У виборі матеріалів для інтер'єру ванної кімнати з'являється дерево. Причому, ця ексклюзивна тенденція дизайнерських рішень для міських будівель, звичайно ж, має свою історію та традиції, що властиві як старовинним особнякам, так навіть у простій сільській лазні чи сауні.

Як воно – "нове слово" дерева в нашій сучасній ванній?

Екзотичний декор

Погодьтеся, що в царстві кераміки дерев'яний інтер'єр ванного приміщення - достатня рідкість і незвичайне рішення. Ексклюзивність такого дизайну може проявлятися як у безпосередньому облицюванні стін, підлог, так і в розміщенні унікальних стилізованих меблів та в декорі обрамлення власних предметів ванних кімнат та сантехнічних приладів.

Стилістична перевага

Різноманітність порід деревини, їх текстурні та фактурні особливості дозволяють створювати інтер'єри у широкій стильовій палітрі. Наприклад, світло-золотистий або коричневий тон обробки відрізнятиме рустикальний або "екологічний" варіант. Природність та первозданність таких стилів буде підкреслюватися спеціально залишеними сучками та нерівностями поверхонь.

Синкретизм обробки

У таких інтер'єрах "образ" вашої ванни зовсім необов'язково повинен складатися з суцільного дерева - цей оздоблювальний матеріал успішно поєднується:

  • і зі звичною керамікою;
  • і з хромованим залізом;
  • і зі склом.

Теплі кольори натуральної деревини будуть створювати легкість візуального сприйняття, врівноважувати важкі фактури кераміки, каменю, а також пом'якшувати строгість і холодність заліза. Наприклад, дерев'яні "вставки" можуть імітувати килимки для підлоги, брати участь у настінних композиціях і малюнках разом з іншими облицювальними матеріалами.

Натуральне оздоблення

Останнім часом цей пункт найчастіше стає першим серед переваг того чи іншого інтер'єру. Сучасні способи технологічної обробки деревини дозволяють використовувати цей матеріал навіть у таких спеціальних приміщеннях, і нерідко вткористання такого інтер'єру стає рівнозначними стандартним варіантом облаштування.

Види дерев'яних матеріалів для ванної кімнати та їхнє призначення

Крім стилістичних та естетичних переваг у дерев'яних матеріалів існують свої явні якісні переваги у призначенні та завданнях.

По-перше, звісно, масив дерева. Такий вид обробки відрізняється меншою чутливістю до вологи. Тут переважно використовуються місцеві породи дерев, а якщо з екзотичних сортів — тик. Можливе безпроблемне застосування порід кемпасу, гуатамбу, баді, але лише як декоративні планки при дотриманому "ганебному" укладанні. Важливим показником застосування того чи іншого сорту деревини повинен бути його коефіцієнт деформації, який визначає стійкість дерева до вологи, а отже до набухання і видозмін. Ідеальним варіантом виглядають породи із найменшим коефіцієнтом. Для порівняння:

  • дуб, сосна — 12,5;
  • тік — 9,5;
  • бук — 18.

Немалозначним буде і показник стійкості дерева до грибкових та цвілевих захворювань. Так, з вітчизняних "представників" тут позитивно виділяються - в'яз, дуб, граб.

По-друге, це шпон. Цей вид дерев'яного оздоблення використовується переважно плитами для облицювання стін або декору меблів. Це найоптимальніший верхній шар покриття у низці дерев'яних матеріалів, оскільки шпон більш стійкий до вологого мікроклімату ванного приміщення, ніж моноліт натурального дерева.

дизайн ванна кімната дерево

По-третє, це клеєна деревина. Цей матеріал відрізняє також стійкість до викривлень, клеєний кістяк краще зберігає рівність і гладкість поверхні, а тому ідеально підходить для покриття. Вибір такого матеріалу для підлоги є оптимальнішим, ніж паркетна або традиційна дошка.

"Дерев'яна географія" вашої ванної кімнати

У будь-якому ванному приміщенні є своя географія зонування території. Це два види ділянок залежно від кількості та якості контактів із водою, що припадають на них. Особливості такого "вологого сусідства" диктують свої вимоги до пород дерев. Активний водний контакт – місця біля умивальника, душу чи ванни. Тут використовують - кедр, бук, в'яз, дуб. З екзотичних порід:

  • бамбук;
  • мербау;
  • тик;
  • іроко.

Відсутність частого контакту з водою - "суха зона": туалетний столик, крісла, шафи та інше. Сюди застосовують декор із ялини, груші, сосни, черешні. Тут ефективно та доречно і більшість екзотичних порід.

Ну, і насамкінець, звичайно ж, про захист та догляд за вашим ексклюзивним та модним дерев'яним інтер'єром ванної кімнати. Серед звичних методів захисту можна використовувати лакування (нерозчинні та водовідштовхувальні засоби), вощення (в основному для вітчизняних порід), тонування (при використанні в місцевих сортах деревини можлива імітація під екзотичні породи), фарбування (водостійкі масляні або пентафталеві засоби).

За матеріалами: ЖитлоНюсостанні новини нерухомості та про ландшафтний дизайн, ремонт і будівництво

Також читайте:
Категорія: Новини, поради та цікаві факти | Переглядів: 361 | Додав: admin | Теги: ванна, інтер'єр, Кімната, дерево, дизайн | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]