17:31
Відрізні круги: види і застосування

Застосування ножівок різного призначення перейшло в розряд архаїзмів навіть для робіт, що не припускають постійного розкрою матеріалів. Поява дискових пилок різноманітних модифікацій, що забезпечують глибину різу в широкому діапазоні, в значній мірі посприяло цьому. Незалежно від конкретного інструменту, скромна монтажна пила типу болгарки або промислова машина по металу, його робочим органом є відрізні круги.

Види відрізних кругів

Відрізний інструмент класифікується в залежності від оброблюваного матеріалу. За цією ознакою можна виділити три великі групи ріжучих дисків, а саме:

1. Обробка каменю має на увазі високу твердість обробного кола. Тому як абразив використовується алмазна крихта, що наноситься на робочу поверхню круга. Сам диск виготовляється зі сталі, а товщина шару, насиченого алмазом, лежить в межах від 1,5 до 3 мм. У відрізних дисках, призначених для промислового застосування, ця величина може досягати 20 мм. Конструктивно, інструмент по каменю може мати суцільний контур, призначений для роботи з примусовим охолодженням (вода, МОР та інше), а також коло, розділене на сектори. В останньому випадку ним можна працювати і "на суху". Поверхня ж контуру диска типу "турбо" виконується хвилеподібною, що дозволяє забезпечити природне його охолодження за рахунок неповного прилягання кромки до оброблюваного матеріалу.

2. Для розкрою металу (арматура, куточок, труба, тавр, швелер, різні види профілю, сталевий лист та інше) випускаються відрізні круги як для монтажних пил, так і стаціонарних верстатів. Виріб являє собою коло з кількох шарів скловолоконної сітки. Вона просочується абразивним складом, що містить зерна корунду, карбіду кремнію або іншого твердого матеріалу. При засиханні ця суспензія виконує і формотворчі властивості диска.

3. Циркулярні пилки по дереву допустимо також використовувати для різання або виготовлення пластмасових заготовок (віконний профіль, пластикові труби), а також гіпсокартону, МДФ і подібних матеріалів. Їхня установка теж можлива як на мобільні, так і на стаціонарні моделі обладнання. Сталеві кола мають у цьому випадку нагостреного і піддаються термообробці (загартуванню) для додання їм необхідної твердості.

Виходячи з призначення, інструмент класифікується також і за габаритами. Це стосується як робочого діаметру, що знаходиться в межах від 115 до 500 мм, так і посадочних розмірів (в більшості випадків 22 або 32 мм).

Тонкощі при виборі

Є кілька очевидних нюансів, які потрібно враховувати при виборі саме відрізних кругів, а саме:

- скорочення товщини кромки сприяє більш швидкій і простій різанні;
- крупнозернистий абразив руйнує (ріже) матеріал краще;
- діаметр диска меншого розміру скорочує величину зусилля, необхідного для його обертання;
- абразиви на основі алмазу або карбіду бору мають невисоку термостійкість, а корундове виконання найкраще підходить для різання.

Перераховані параметри мають особливо важливе значення, якщо для роботи застосовується малопотужна болгарка або подібний пристрій. Адже саме ці пилки найбільш поширені як в побуті, так і на виробництвах.

За матеріалами: ЖитлоНюсостанні новини нерухомості та про ландшафтний дизайн, ремонт і будівництво

Також читайте:
Категорія: Ремонт власноруч | Переглядів: 1191 | Додав: admin | Теги: відрізні круги | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]