20:23
Використання буронабивного фундаменту з ротверком для будівництва будинку на нестійкому ґрунті


У статті про конструкції та типи фундаментів ми дізналися, що на вибір основи майбутньої будови впливають такі критерії як тип ґрунту, глибина промерзання, вага будови і рівень ґрунтових вод. Всі ці критерії легко можна дізнатися з карти ґрунтів території забудови та технічної документації майбутньої будови.

При виборі типу фундаменту потрібно врахувати, що якщо рівень промерзання нижче рівня ґрунтових вод, то ґрунт спучується піднімаючи при цьому вагу в 10-15 тонн/м2. На таких проблемних ґрунтах доцільно вибрати плаваючий фундамент, у вигляді плити на якій розташовується будову. Адже тоді спучування ґрунту піднімає всю будову, і перекосу будинку не відбувається.


Але такий тип фундаменту більше підходить для не важкої будівлі: дерев'яного або каркасного будинку. Коли ж на такому ґрунті будують залізобетонні конструкції, то доводиться використовувати фундамент з палями і спеціальну техніку для його прокладки. Палі забиваються нижче рівня промерзання, що дозволяє фундаменту не боятися спучування ґрунту. Але для індивідуальних забудовників такі витрати можуть серйозно збільшити вартість майбутньої будови, тому все частіше в будівництві приватного будинку, на таких проблемних ґрунтах, застосовують буронабивний фундамент з ростверком.


Цей тип можна віднести до пальових фундаментів, але з одним застереженням, паля в буронабивних фундаментах заливається з бетону самостійно.


Отже, щоб зробити такий фундамент потрібно розмітити територію. Потім за допомогою бура робляться отвори в ґрунті. Вони виконуються за допомогою спеціального бура ТІСЕ, з розширенням до низу. Якщо отвори містять багато води - 25% обсягу її відкачують. Після чого в отвір опускають арматуру, яка розташовується вертикально і перев'язується в декількох місцях.


Іноді, коли є сухі ґрунти, роблять спеціальні форми з руберойду під палю. Така форма виконує дві функції: не дає швидко вбирати ґрунту воду з бетону і при промерзанні, гладкий руберойд менш схильний до дефектів, ніж шорсткий бетон.


Буронабивні палі повинні бути нижче рівня промерзання ґрунту на 30 см, а їхня висота на 20 см виступати над ґрунтом.


На палях повинна розташовуватися балка по периметру і в місцях несучих стін. Така балка називається ростверком. Між ґрунтом і ростверком повинен бути просвіт близько 20 см. Це потрібно для того, щоб спучування землі під час промерзання не змогло зруйнувати фундамент.


Ростверк для буронабивного фундаменту готується з залізобетонного моноліту за допомогою розбірної опалубки. Завдяки зазору між ґрунтом і ростверком сили, що піднімають ґрунт не зможуть зруйнувати фундамент будинку.


Такий фундамент відмінно себе зарекомендував при будівництві будинків на нерівній або заболоченій ділянці. Іноді ростверк готують із сталевих швелерів, які приварюються до арматури з буронабивних паль. Перед використанням такого типу фундаменту переконайтеся, що вага вашої конструкції не є проблемою.

За матеріалами: ЖитлоНюсостанні новини нерухомості та про ландшафтний дизайн, ремонт і будівництво

Також читайте:
Категорія: Будуємо самі | Переглядів: 1957 | Додав: admin | Теги: dикористання буронабивного фундамен | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]