17:42
Винен не Аллах: МНС пояснило, чому вигорів "Грозний-Сіті"

Невелике за площею займання через коротке замикання в електросистемі кондиціонера, яке називають причиною пожежі в споруджуваному комплексі хмарочосів "Грозний-Сіті", могло мати куди менші наслідки. В даний час експерти перевіряють не тільки дотримання вимог пожежної безпеки на збудовуваному об'єкті, але й саме будівництво. Є підозри, що при проектуванні було порушено ряд норм.

 
По-перше, висотні об'єкти, гасіння пожеж в яких часто пов'язане з труднощами, повинні бути розділені на протипожежні відсіки за принципом підводних човнів. "Більш того, вони повинні розділятися протипожежними поясами по периметру", - заявив ІТАР-ТАРС заступник глави МНС РФ, генерал-полковник внутрішньої служби Олександр Чупріян.

"Всередині будівлі не працювали спеціальні пожежні ліфти, і все з тієї ж причини - висотка не здана в експлуатацію, але починаючи з третього поверху скрізь було задимлення, і без спеціальних засобів захисту пожежні там знаходитися не могли, - додав заступник глави МНС. - Вони максимально могли піднятися до 20-го поверху, так як у них в балонах закінчувався повітря, тому гасіння пожежі зсередини було обмежено ". Крім того, воду пожежні могли подати тільки на 20-22 поверх, були задіяні й 50-метровий підйомник, і автодрабина Грозненського пожежного гарнізону: "Але вони могли накрити тільки третину 145-метрового будинку".

Через те, що будівля ще не було введена в експлуатацію, не спрацювала і автоматична система пожежогасіння. Якщо така взагалі була - зараз це перевіряється. "Автоматика повинна виявити осередок пожежі і згасити його", - зазначив Чупріян.

Знову ж через неготовність будівлі вона не було підключена до водопостачання, що ускладнило роботу пожежників. "Були змонтовані системи протипожежних водопроводів, але на момент пожежі вони виявилися не підживленими. Чому це сталося, належить з'ясувати експертам", - заявив в інтерв'ю "Росії 24" глава департаменту наглядової діяльності МНС Юрій Дешевих.

Ну і звичайно, заборонено використання в обробці легкозаймистих матеріалів. Наприклад, в "Грозному-Сіті" утеплювач виявився незаймистим, "але вологовітрозахисна плівка була
займиста, і це послужило поширенню вогню на величезну площу", - пояснив заступник глави МНС Чупріян. Дешевих в свою чергу пояснив, що застосування такої горючої плівки допускається, але за умови наявності протипожежних поясів.

Він також повідомив, що для гасіння пожежі у висотці вертольоти використовувати не вдалося як по причині темного часу доби, так і через щільну забудову поблизу палаючого будинку. Раніше повідомлялося, що вертольотам до того ж ніде було набирати воду - з великих водойм поруч знаходиться лише річка Сунжа, але вона не могла служити джерелом через невелику глибину.

"Пожежа трапилася з волі Всевишнього"

"Чому системи, які повинні бути запроектовані і вони запроектовані, виявилися на момент пожежі нездатними виконати свої функції. Це зараз основне питання. І коли ми отримаємо на нього відповідь, можна робити якісь висновки", - підсумував Дешевих.

Глава Чечні Рамзан Кадиров коментарів про можливі причини непрацездатності протипожежної системи в його будівлі поки не надав. Якщо не вважати такою, залишеною в Instagram: "Пожежа трапилася, з волі Всевишнього, а проти ЙОГО волі ми безсилі" (орфографія автора. - Прим. NEWSru.com).

Арабський принц побудує в Грозному новий хмарочос

Але не безсилі проти наслідків волевиявлення Всевишнього, очевидно, переконаний Кадиров. Він оголосив, що його друзі з ОАЕ вже висловили готовність побудувати неподалік від вигорілого хмарочоса новий, ще краще колишнього.

"Арабський інвестфонд Royal Group з Абу-Дабі приступає до будівництва в Грозному готельного комплексу. Він розташується недалеко від спорткомплексу" Ахмат-Арена ". Рамзан Кадиров зазначив, що фактично початком реалізації проекту можна вважати цей тиждень. Він також підкреслив, що за дорученням наслідного принца Абу-Дабі шейха Мухаммеда бін Заїд Аль-Нахайана протягом найближчих двох тижнів в Грозний попрямує група інвесторів для вивчення та реалізації проектів, запропонованих керівництвом ЧР ", - йдеться в повідомленні на сайті уряду Чечні.

Як бути з потерпілим "Олімпом", поки неясно. Очевидно, що будівля підлягає відновленню, адже його конструкції при пожежі не постраждали. "У результаті пожежі згоріла тільки зовнішня обробка будівлі" Олімп ". Ні конструкція будівлі, ні утеплювач під обшивкою не постраждали. Згорів тільки композит - півсантиметровий матеріал, яким обшиті зовнішні стіни будівлі. Внутрішні приміщення також не постраждали", - цитує прес-служба чеченського уряду міністра будівництва республіки Хасмагомеда Хизрієва.

"За допомогою Всевишнього ми відновимо цю будівлю, яка буде набагато красивіше і краще попередньої, з використанням останніх технологій", - раніше пообіцяв Кадиров.


За матеріалами: ЖитлоНюсостанні новини нерухомості та про ландшафтний дизайн, ремонт і будівництво

Також читайте:
Категорія: Новини нерухомості | Переглядів: 1651 | Додав: adminA | Теги: вигорів Грозний-Сіті | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]