10:15
Влаштування пальового фундаменту

Влаштування пальового фундаменту - види паль, основні етапи

влаштування пальовий фундамент В умовах слабкого або нестабільного грунту, при близькому розташуванні грунтових вод, на пучинистих і глибоко промерзають грунтах затребуване влаштування пальового фундаменту.

Це вигідний варіант з фінансової точки зору, а також можливість забезпечити майбутньому будинку надійність, так як палі призначені для передачі навантаження на нижній шар ґрунту, який знаходиться нижче проблемного ґрунту.

Види паль

Палі - це стрижні, довжина яких становить від трьох метрів і вище, що занурюються в грунт. Можуть бути виготовлені в заводських умовах, а також виготовлятися безпосередньо в грунті на будівельному майданчику.

Залежно від методу занурення палі поділяються на:

  • забивні, занурювані за допомогою спеціальної вібротехніка;
  • гвинтові, що занурюються методом закручування;
  • набивні, створювані за допомогою свердловинного буріння і заливки бетонної суміші;
  • бурові, що встановлюються в уже готову свердловину.

За методом розміщення палі можуть бути:

  • поодинокими - окремо розташованими;
  • у вигляді пальових стрічок, розташованих по периметру будівлі;
  • у вигляді пальових кущів, облаштованих під колонами несучих каркасних частин споруди.

Палі можуть бути виготовлені з дерева твердих порід (найдешевший, але ненадійний варіант), стали (вимагають застосування при установці дорогої спецтехніки та обробки складами проти іржавіння), залізобетону (найбільш довговічні, є можливість виготовити на будівельному майданчику).

Технологія монтажу пальових фундаментів

Процес пристрою пальового фундаменту залежить від виду паль, методу їх занурення і розміщення.

Cваї занурюються в грунт попередньо обраним способом: в готову свердловину, методом загвинчування, вібрації. Найчастіше застосовується буронабивний спосіб, коли палі виготовляються з бетону і арматури в уже готової свердловині.

Ростверк - наступний крок, який виконується не завжди, але в більшості випадків (залежить від призначення будівлі). Процес полягає в зв'язуванні опор один з одним металевим або залізобетонним поясом. Це забезпечує фундаменту максимальну міцність і рівномірний розподіл навантаження на палі. Ростверк може бути як збірним і монолітним, так і комбінованим.

Утеплення - фундамент палі не забезпечує замкнутість простору під будівлею, дуже важливий процес його утеплення щоб уникнути провітрювання і промерзання. Для цього в більшості випадків здійснюється його утеплення: робиться обрешітка з матеріалом утеплювача шаром, після чого проводиться чистове облицювання.

Гідроізоляція - крім того, потрібна також гідроізоляція, виконувана з руберойду (в разі буронабивного способу) або із застосуванням спеціальних обмазувальних сумішей (при облаштуванні гвинтових або забивних опор).

Доцільність використання пальового фундаменту

Як правило, така підстава застосовується для легких будівель з малою поверховістю. Однак, сучасні будівельні технології дозволяють в деяких випадках зводити на пальовому фундаменті і важкі споруди з бетону або цегли.

Мінусом такого виду фундаменту є неможливість використання в горизонтально-рухомому грунті, невеликий експлуатаційний термін в порівнянні, наприклад, з стрічковим монолітним, неможливість облаштування підвалу в майбутній будівлі.

За матеріалами: ЖитлоНюсостанні новини нерухомості та про ландшафтний дизайн, ремонт і будівництво

Також читайте:
Категорія: Будуємо самі | Переглядів: 562 | Додав: admin | Теги: пальовий, влаштування, фундамент | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]