20:11
Все про труби, крани, змішувачі, вентилі

Виконувати будь-які роботи з сантехнікою своїми руками, буде набагато легше і приємніше, якщо ви ознайомитеся з основними елементами та принципами дії сантехнічного інвентарю. У даній статті ми розглянемо такий, найбільш популярний в сантехніці інвентар, як труби, крани, змішувачі та вентилі.

Труби

Очевидно, що труби в сантехніці грають першочергову і головну роль. Класифікація труб, дозволяє їх розділити на: опалювальні, каналізаційні, напірні та водопровідні. Варто нагадати, що якість і довговічність використання сантехнічних труб, безпосередньо залежить від їхнього призначення і технології виробництва.

Одними з найбільш популярним видів труб в сантехніці є пластикові труби. Такі труби відрізняються своєю практичністю, довговічністю, легкістю і простотою монтажу. При установці таких труб з легкістю можна використовувати різні перехідники і монтувати водопроводи без будь-яких значних втручань, легко і просто своїми руками.

Найбільш поширеними, серед пластикових труб є труби з ПВХ. Практично вся основна частина комунікацій в квартирі виконана з такого роду матеріалів. Не останню роль серед сантехнічних комунікацій носять сталеві і чавунні труби.

Сталеві труби, які використовувані в сантехніці, як правило, покривають тонким шаром цинку. Таке покриття дозволяє убезпечити трубу від зайвої деструктивного впливу навколишнього середовища. При роботі з такими трубами, найбільш уразливими, є місця нанесення різьблення, тому заходи по ґрунтовці різьбових з'єднань тільки вітаються.

Як і у випадку зі сталевими трубами, чавунні труби також покриваються спеціальним покриттям (нафтовий бітум або забілений чавун). При виборі чавунних труб, необхідно звертати увагу на те, щоб на них були відсутні шлакові включення зі швами, а зріз труби був чистим і однорідним. При зборі каналізаційних комунікацій з використанням чавунних труб, для більш практичного з'єднання, стики між ділянками заповнюються силіконовим герметиком.

Крани

Роль крана в будинку, та й взагалі в комунікаціях, важко переоцінити. Кран призначений для стримування та своєчасного пропуску потоків води. Крани виробляються з водостійких матеріалів, в основному це латунь або сталь. В даний час, виділяють три найбільш популярні різновиди кранів:

  • кульові крани;
  • змішувач з керованим випуском;
  • кран з керамічними дисками.

Структура кульового крана передбачає шток, простір навколо якого набито сальником. При повороті важеля і як наслідок штока, вода починає надходити під тиском з крана. Відповідно при перекритті щілини вода тисне на сальник і шток, залишаючись на своєму місці.

Великою популярністю, в даний час, користуються головки кранів з керамічними дисками. Принцип роботи даного крана ґрунтується на поєднанні двох дисків, які перебувають під тиском води. При повороті одного з дисків, відбувається поєднання отворів між дисками, що дозволяє виходити воді під власним тиском. Закриття крана здійснюється за тим же принципом, шляхом прикриття щілини керамічними дисками. Перевагою таких кранів є укорочений хід маховика.

Змішувачі

У побуті змішувачі, також можуть називатися кранами. Однак між краном і змішувачем є велика відмінність. Що таке змішувач? Це конструкція, яка передбачає поєднання в корпусі двох кранів камери для змішування гарячої і холодної води. Заслугою змішувача, є надана користувачеві можливість регулювання температури води.

Конструкція змішувача включає в себе патрубки для вступу гарячої та холодної води, гнізд для головок крана і носика (для виходу води).

В даний час розрізняють два основних типи змішувачів - це настінні (підводка води здійснюється з горизонтально розташованих патрубків) і настільні змішувачі (камера змішування знаходиться над столом, який приховує патрубки підведення води до змішувача).

Також виділяють наступні види змішувачів:

  • пристрій з пробковий перемикачем ванна-душ;
  • пристрій з кнопковим перемикачем ванна-душ;
  • сучасний пристрій змішувача з аератором і фільтром.

Вентилі

Клас вентилів відноситься до запірної арматури і так само, як і крани має дуже важливу роль в сантехніці. Вентилі зазвичай встановлюється на водопроводах в якості контрольних замикаючих пристроїв, що дозволяє проводити роботи на ділянці від контрольного вентиля до змішувача.

За принципом дії і конструктивним особливостям вентиля схожі з кранами. Основні відмінності вентилів від кранів обумовлюються умовами їхнього використання. Вентилі повинні переносити незрівнянно великі навантаження.

В даний час установка на труби вентилів не така проблема, як раніше. Практично всі вентиля для зручності монтажу забезпечуються перехідниками і різними хомутами.

Ми сподіваємося, що описані в цій невеликій статті, основні сантехнічні елементи і їхні конструктивні особливості, допоможуть вам без труднощів здійснювати нескладні ремонти і обслуговування сантехніки в будинку своїми руками.

За матеріалами: ЖитлоНюсостанні новини нерухомості та про ландшафтний дизайн, ремонт і будівництво

Також читайте:
Категорія: Будуємо самі | Переглядів: 1529 | Додав: abel | Теги: труби, вентилі, змішувачі, крани | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]