14:13
"ВТБ Арена" - стадіон "Динамо" аналогів не має


Журналісти розпитали головного архітектора оновлення стадіону "Динамо" - "ВТБ Арена" — у Москві, як змінився проект після того, як стало відомо, що стадіон не буде приймати матчі чемпіонату світу з футболу.

- Що змінилося в проекті?


- Стало менше VIP-лож: у попередньому варіанті їх було близько ста, тепер їх сорок. Ми також зменшили кількість місць бізнес-класу з 6 тисяч до 3 тисяч. Оскільки сама будівля буде меншою, ми змогли відмовитися від "ніг", на які мав спиратися стадіон. Арени - і футбольна, і мала - будуть розташовуватися трохи нижче, ніж ми планували спочатку. Якщо в першому варіанті вони були на висоті 18 метрів над першим поверхом, то тепер - на висоті 8 метрів. Одночасно проект стадіону зменшений на один поверх паркінгу та один поверх комерційної нерухомості. Саме такий варіант дозволить використовувати стадіон з максимальною ефективністю. Крім того, ми знизили витрати на будматеріали і витрати з експлуатації стадіону.


- Чи змінилася конструкція даху?


- Ми саме працюємо над конструкцією даху, конкретно - над її інженерією. Наше завдання - спроектувати дах так, щоб він міг бути легко зібраним всередині досить обмеженого простору історичних стін при тому, що розмір і форма стадіону в цілому більша, ніж історичні стіни, і дах як би "парить" над ними. Складність у тому, що конструкцію даху, швидше за все, доведеться збирати з частин вже всередині стін стадіону. При цьому ми плануємо обійтися без застосування великих кранів, що заощадить проекту і гроші, і час. Що стосується зовнішнього вигляду, то, оскільки будівля буде меншою, конструкція даху стане простішою. Але основна ідея, яка була закладена в проект, залишиться все ж таки без змін. Ми повинні зберегти візуальну концепцію навіть при тому, що обриси майбутнього стадіону дещо зміняться в порівнянні з первісним варіантом.


- З чого буде зроблена частина даху над футбольною ареною? На всіх макетах, які я бачила, здається, що футбольне поле нічого не накриває ...


- Важливе питання. Всі сучасні футбольні арени повинні бути з дахом. У нашому випадку вона буде зроблена зі скла або прозорого полікарбонату, щоб сонячні промені безперешкодно досягали натурального газону. Застосовуватися такі дахи почали лише в останні 20 років, коли при спорудженні стадіонів стали використовуватися нові будівельні матеріали. При цьому ми віддаємо собі звіт в тому, що скло - досить складний будівельний елемент. Наприклад, треба враховувати обмеження за розмірами кожного конкретного скляного фрагмента, до того ж скло не піддається згинам. Тим не менш, ромбообразний дизайн купола ВТБ Арени дозволяє уникнути всіх цих мінусів, посилити конструктивну опору і оптимізувати максимальний розмір скляних фрагментів. До того ж скло надає більш позитивну атмосферу футболу.


У світі я знаю кілька прикладів покриття скляним дахом старих стадіонів, але проект ВТБ Арена парк слід вважати унікальним.

За матеріалами: ЖитлоНюсостанні новини нерухомості та про ландшафтний дизайн, ремонт і будівництво

Також читайте:
Категорія: Будуємо самі | Переглядів: 1682 | Додав: admin | Теги: ВТБ Арена, стадіон динамо | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]