16:07
Втратити житло через несплату комуналки: коли відбирають житло за неоплату комунальних послуг

Неприємний інцидент, коли в одного з жителів за комунальні борги виконавча служба арештувала квартиру та успішно її продала на аукціоні, трапився нещодавно у Луцьку.

Як повідомив начальник першого відділу луцької виконавчої служби Сергій Харченко, квартира була вилучена через значну суму комунального зобов’язання. Проте суми пан Харченко не назвав. Однак він додає, що відповідно до українського законодавства реалізацію майна можна здійснювати, якщо є борг величиною від десяти мінімальних заробітних плат. Тобто у випадку, якщо сума боргу перевищує 14 500 грн.

Журналісти поцікавилися, скільки ж тернополяни боргують за комуналку та які методи боротьби з боржниками використовують підприємства, що обслуговують житловий фонд нашого міста. Як виявилося, квартир у тернополян за борги ще не відбирали, а от борги у декого чималі.

Через суд вилучають майно

Головний інженер КП "Тернопільміськтеплокомуненерго" Станіслав Конопляник розповідає, що їхнє підприємство від тепломережі боржників не відключає, оскільки від’єднати опалення боржнику технічно складно. Ми йдемо простішим шляхом - наше підприємство через суд стягує заборгованість, - каже головний інженер підприємства.

- У боржника ми вилучаємо те, що є. Бувають випадки, коли у квартирі боржника немає що вилучати. Скажімо, крім матраца, немає нічого, продовжує співрозмовник. У таких випадках є усі підстави вилучити саму квартиру. Звичайно, якщо сума боргу є значною. За словами фахівця, його підприємство часто пропонує своїм боржникам реструктуризацію боргу. Тобто загальну суму заборгованості розбивають на декілька частин, аби боржнику було легше її виплачувати.

Загалом, як каже Станіслав Конопляник, на сьогодні сумарний борг населення перед КП "Тернопільміськтеплокомуненерго" за надані послуги становить 66 960 000 грн. Що стосується фізосіб, то одна з максимальних сум боргу сягає 40 000 грн.

Перекривають каналізацію

Така ж практика щодо вилучення майна є і у КП “Тернопільводоканал”. За словами начальника відділу розрахунків населення Руслана Бурмаса, реалізація майна боржника - кінцевий результат роботи.

Таких випадків тут багато. Представники нашого підприємства разом із виконавчою службою кожного тижня виїжджають до боржників, - каже співрозмовник.

– Керуючись відповідним судовим рішенням, ми вилучаємо майно, яке згодом продаємо на аукціоні. Як правило, це побутова техніка. Загалом, як додає Руслан Бурмас, інструментів впливу на боржників водоканалу багато, проте одним із найбільш дієвих є припинення водопостачання та водовідведення. На підприємстві в основному практикують перекриття каналізацій, оскільки саме цей метод є найефективніший. Звичайно, ми одразу не застосовуємо радикальні методи, а завжди стараємося іти боржнику назустріч, - каже керівник відділу.

- Насамперед ми з’ясовуємо, у чому ж причина виникнення боргу. Як каже пан Бурмас, водоканалівці часто радять боржникам встановлювати засоби контролю, оскільки часто борг виникає у тих абонентів, які не мають індивідуальних лічильників.

Загалом, додає начальник відділу, сьогодні сумарний борг населення перед КП "Тернопільводоканал" за надані послуги становить 6 800 000 грн. Що стосується фізосіб, то одна з максимальних сум боргу сягає 26 000 грн. У таких випадках ми звертаємося до суду, - каже він.

- На сьогодні близько 800 судових проваджень вже є у виконавчій службі.

Вплив будинкових комітетів

Не менші суми боргу тернополяни мають перед підприємствами, що обслуговують житлово-комунальний фонд. Керівник одного з таких обслуговуючих підприємств Юрій Вересюк розповідає, що один із найдієвіших методів - вплив будинкових комітетів на боржників.

- Методика громадського впливу дає хороший ефект, - каже він. - Ще одним важелем впливу на боржників є судові позови. Однак, за словами керівника жеку, майно вони не вилучають, а стягують кошти із зарплат чи пенсій. Щодо величини боргу, то пан Вересюк каже, що інколи він сягає п’яти тисяч гривень. Представник іншого підприємства додає, що максимальний борг однієї особи у них сягає суми, яка перевищує десять тисяч гривень.

ЗМІ не вдалося дізнатися загальної суми боргу у житлово-комунальному фонді, оскільки жеків у нашому місті багато. До прикладу, у Тернополі налічується близько 20 відомчих жеків та 374 ОСББ. Також більшість забудовників мають свої обслуговуючі підприємства.

Відрізають від газопостачання

Схожа ситуація - із боржниками у тернопільських газовиків. Як повідомляють у ДП "Газпостач", боржників у них чимало. Найбільший боржник винен їм понад 46 000 грн. Щодо роботи, яку проводять із такими мешканцями, то спершу підприємство виставляє претензії.

В разі, якщо абонент не здійснює розрахунок за боргом, газовики переходять до радикальніших дій, а саме відрізають абонента від постачання газу. Однак буває, що технічно неможливо здійснити відрізку абонента від газопостачання. У такому разі на боржника подають до суду із подальшим вилученням майна. Загальна сума заборгованості населення за газ перед підприємством у ПAT "Тернопільміськгаз" – 60 млн 350 тис. грн.

В акціонерному товаристві ''Тернопільобленерго'' інформації про боржників нам не надали.

Мають можливість, але не платять

Якщо тернополянин заборгував значну суму за комуналку, то обслуговуюче підприємство, перед яким є борг, має повне право подати на боржника до суду для стягнення заборгованості, розповідає юрист Василь Чорненький.

Відповідно до рішення суду, у межах виконавчого провадження державні виконавці мають право арештовувати майно з подальшим його продажем. Проте тернополянин, що ризикує втратити власне житло, має багато часу, аби врегулювати це питання. Продаж нерухомого майна відбувається у виняткових випадках. Наразі у Тернополі випадків із вилученням житла за комунальні борги ще не було, але скоро будуть, - розповідає юрист.

- Сьогодні є низка домовленостей із виконавчою службою щодо арешту квартир злісних боржників з метою продажу. Після проведення аукціону вся сума від продажу арештованого майна потрапляє на рахунок виконавчої служби. Остання розпоряджається цими грошима. Як правило, злісні неплатники боргують кільком установам, тож виконавча служба проводить виплати за всіма відкритими виконавчими провадженнями, а залишок коштів повертає боржнику. Боржник з урахуванням українського законодавства та особливостей організації роботи у виконавчій службі має час та можливість затягувати процес арешту та продажу квартири за несплачені комунальні послуги, - каже юрист.

Тому серед найбільших тернопільських боржників, продовжує він, є багато громадян, які мають змогу платити за надані послуги підприємствам, але вони розуміють, що можуть затягувати цей процес і роблять це. Однак ця схема дорого обійдеться боржнику, тому що суттєво збільшили судовий збір.

За матеріалами: ЖитлоНюсостанні новини нерухомості та про ландшафтний дизайн, ремонт і будівництво

Також читайте:
Категорія: Новини, поради та цікаві факти | Переглядів: 1300 | Додав: abel | Теги: втартити житло через комуналку, комуналка, несплата комуналки | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]