18:10
Заарештований за розкрадання нерухомості екс-чиновник Росмайна виявився однокурсником Путіна. ВИДЕО


Колишній керівник Московського управління Росмайна, заарештований у справі про спробу розкрадання нерухомості на 10 мільярдів рублів, виявився однокурсником президента і, судячи з усього, підтримував з ним якісь зв'язки. Але це не врятувало його від взяття під варту. Все тому, кажуть експерти, що Володимир Путін втомився від поведінки деяких чиновників.

Арешту 60-річного Анатолія Шестерюка передували обшуки в його квартирі і, зокрема, таунхаусі, розташованому на території санаторію адміністрації президента, пише "Комерсант". Та й взагалі, екс-чиновник був однокурсником Путіна по Ленінградському державному університету, зазначає видання.

Експерти вважають, що за переслідуванням однокашника президента стоїть не тільки бажання влади показати свою принциповість у боротьбі з корупцією. "Для мене це є підтвердженням того, що Путіна дістали витівки багатьох чиновників", - заявив "Комерсант FM" політолог Сергій Черняховський. Статус однокурсника Путіна в очах президента не є охоронною грамотою від закону, вважає він.

Після відходу з Росмайна на початку 2012 року Шестерюк працював в МГУ викладачем на півставки. До речі, саме під поручительство співробітника вузу у вівторок він просив не брати його під арешт, пропонуючи також заставу в три мільйони рублів. Суддя звелів послухати ради слідчого, який припустив, що підозрюваний може втекти за кордон. Благо, сховалися від слідства в цій справі вже двоє - у міжнародному розшуку знаходяться колишній гендиректор ВАТ "НТЦ" ГРАН "Олексій Волков і голова керуючої компанії" Проект "Олександр Дунаєв. Заступник останнього Ольга Возняк утримується під вартою, як і голова правління банку" Московський капітал "Віктор Крестін. Серед їх передбачуваних співучасників - співробітники третейського суду, представники різних фірм.

Палати можуть піти в офшор

Злочинна схема з розкрадання державного майна, за версією слідства, виглядала так. Шахраї підшуковували якесь ледь живий ФГУП і, використовуючи адміністративний ресурс, примушували брати поручительства за кредитом, виданим "Московським капіталом". Тут же подільники з Росмайна закріплювали за ФГУП дорогі об'єкти держнерухомості, серед яких були і об'єкти культурної спадщини. Потім банк-кредитор звертався до третейського суду, заявляючи, що йому не повертають позику, і вимагав стягнути борг. Суд, де були свої люди, позов задовольняв, і дороге, а то й безцінне, з культурної точки зору, держмайно йшло під крила держави.

У 2009 році "Московський капітал" збанкрутував, і Агентство страхування вкладів звернулося з позовами до третейського суду, вимагаючи стягнути борг з поручителів. Потім АСВ продавало права вимоги, і нещасні ФГУПи, мимоволі обтяжені цінного нерухомістю, ставали боржниками сторонніх організацій. До грудня минулого року новим власником майже всіх боргів став офшор, пише "Комерсант" з посиланням на джерела в слідстві.

Таким чином, державна нерухомість, "повішена" на ФГУПи, опинилася під загрозою відчуження. Зараз таких об'єктів близько 100. Серед них - 28 пам'яток архітектури в центрі Москви, в тому числі ансамбль Рогожскої Ямської слободи XIX століття на Шкільній вулиці, палати XVII - XVIII століть на Кожевнічеській вулиці, будинок Долгорукова середини XVIII століття в Колпачнім провулку, садиба Снєгірьова початку XIX століття на Плющисі і навіть храм Святих первоверховних апостолів Петра і Павла в Ясеневі.

За матеріалами: ЖитлоНюсостанні новини нерухомості та про ландшафтний дизайн, ремонт і будівництво

Також читайте:
Категорія: Нерухомість політиків | Переглядів: 1661 | Додав: adminA | Теги: нерухомості, екс-чиновник Росмайна | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]