16:21
Застосування ДСП в будівництві

Деякі люди по-старинці вважають ДСП ненадійним, неміцним, недовговічним матеріалом. Але насправді це не так, про що яскраво свідчить все більш широке застосування цього матеріалу в будівництві.

Види і виробництво ДСП

Цей матеріал виробляють із спеціальних смол і деревної тріски, причому технологія виготовлення суворо регламентована відповідними ДСТУ. Тріска береться певних розмірів і порід дерева, а в смолах обмежується вміст шкідливих для людини речовин.

Сучасні плити ДСП - це економічний, зручний і досить міцний матеріал, який прийнято поділяти на два основних типи - ламінований і шліфований. Шліфоване ДСП виглядає не дуже презентабельно, тому використовується переважно в недоступних для огляду місцях. Ламіноване має спеціальне покриття, що виконує не тільки декоративну, але і функціональну роль. Природно, ламінування збільшує вартість матеріалу.

ДСП може мати різну товщину, розмір і форму деревних частинок, різна кількість шарів, а також якість і кількість сполучного матеріалу. Всі ці властивості визначають її сорт і, відповідно, його експлуатаційні параметри, а також можливість застосування в тих чи інших умовах.

Переваги та недоліки ДСП

Цей матеріал володіє багатьма перевагами, найістотніші з яких - універсальність, хороші експлуатаційні характеристики, невелика вартість. Ці гідності значно розширюють сферу його застосування в будівництві. Але поряд з перевагами ДСП володіє і деякими недоліками, які накладають деякі обмеження на його використання. В першу чергу це зайва пористість, яка не дає матеріалу при багаторазовому використанні досить надійно тримати шурупи (якщо вони закручуються повторно). У порівнянні з натуральним деревом ДСП погано гнеться, а при вигині може зламатися. За рахунок структури, що складається з абразивних частинок і смоли, її вважається важкооброблюваних матеріалів, для нього потрібен спеціальний ріжучий твердосплавний інструмент.

Застосування ДСП в будівництві

ДСП активно використовується в сучасному будівництві для виготовлення підвіконь, перегородок, стінових панелей, дверей, для обшивки стін (як внутрішніх, так і зовнішніх), для розбірних конструкцій (у вигляді плит), тимчасових огорож.

Купити ДСП оптом чи вроздріб незалежно від сорту сьогодні не складає проблем. Але при покупці з метою використання в житлових приміщеннях необхідно звернути увагу на таку характеристику, як токсичність.

За матеріалами: ЖитлоНюсостанні новини нерухомості та про ландшафтний дизайн, ремонт і будівництво

Також читайте:
Категорія: Будуємо самі | Переглядів: 1553 | Додав: abel | Теги: недоліки ДСП, панель ДСП, ДСП в будівництві, купити ДСП, ДСП, переваги ДСП | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]