Що таке криптовалюта: 5 основних особливостей

криптовалюта Криптовалюта – це одиниця обміну цінностями, яка завжди відображається у віртуальній цифровій формі у вигляді рядків вихідного коду (наприклад, веб-сторінки). Криптовалюта може вільно передаватися між учасниками мережі та вільно ділитися на певну кількість десяткових знаків.

Криптовалюти використовують асиметричну криптографію для забезпечення безпеки транзакцій, захисту ресурсів та запобігання спробам шахрайства (наприклад, подвійній емісії тих самих засобів). Криптографія також забезпечує створення нових одиниць криптовалюти. Більш детальніше з прикладами дізнатися корисну для початківців інформацію по роботі з криптовалютами можна на спеціалізованих сайтах.

Криптовалюти та блокчейн

Криптовалюти найчастіше мають обмежену пропозицію (максимальна кількість одиниць), таке правило діє для Біткойна (BTC) а, отже, він має дефляційний характер. Криптовалюти працюють у розподіленій мережі на основі децентралізованого регістру, який найчастіше використовує технологію блокчейну .

Що це означає, що мережа розсіяна? У ній є вузли, які незалежно зберігають і постійно оновлюють історію транзакцій, що мали місце в мережі блокчейнів. Щоб зупинити таку мережу, вам доведеться вимкнути всі її вузли. З зрозумілих причин, чим більше вузлів, тим більше дисперсія і вища безпека мережі.

Саме визначення криптовалюти трохи вводить в оману, тому що криптовалюти не є валютами з юридичного погляду. Валюта за визначенням є грошима, що діють у цій країні (наприклад, долар США). Криптовалюти можна точніше описати як віртуальні гроші.

П'ять основних особливостей криптовалюти

Говорячи про криптовалюти, можна виділити такі основні особливості:

  • незалежність;
  • відкритість;
  • децентралізація;
  • загальнодоступність;
  • опір цензурі.

Давайте кожну з них розглянемо детальніше.

Незалежність. Криптовалюти не мають емітента (наприклад, центрального банку, такого як національні валюти), вони не контролюються урядами, організаціями чи приватними компаніями. Навіть якщо компанія фактично створила вихідний код певної криптовалюти, вона може зупинити це.

Відкритість. Вихідний код криптовалюти є відкритим (з відкритим вихідним кодом), будь-який може його переглянути, запропонувати зміни та використовувати його для задоволення ваших потреб.

криптовалюта

Децентралізація. Мережа складається з вузлів з однаковими правами, кожен користувач, який має доступ до Інтернету та достатній дисковий простір, повинен мати можливість створювати власний вузол.

Громадський характер, що водночас забезпечує конфіденційність. Мережа криптовалют з блокчейном загальнодоступна, кожен може перевірити хід транзакцій, баланс цієї публічної адреси. Користувачі криптовалют не повинні підтверджувати свою особу з будь-якими документами, вони є псевдоанонімними (публічна адреса не може бути безпосередньо пов'язана з особистими даними).

Опір цензурі. Криптовалюти не контролюються централізовано, ніхто не може забороняти чи блокувати певні транзакції у мережі (незалежно від того, між ким вони відбуваються). Кожна транзакція також теоретично незворотна і постійно зберігається у ланцюжку блоків.

Категорія: Цікаві публікації | Додав: admin (29-07-2022)
Переглядів: 287 | Теги: Криптовалюта | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]