13:58
Робимо ремонт простіше: перегородки з гіпсокартону

Робимо ремонт простіше: перегородки з гіпсокартону

перегородки Найбільш оптимальним варіантом для легкого і швидкого зведення міжкімнатних перегородок є використання гіпсокартону. Як замінник цеглі, штукатурці та гіпсоліту цей матеріал використовується при будівельних і ремонтних роботах вже багато років. Роботи з гіпсокартоном не "брудні" і не вимагають великих витрат часу. Це призводить до того, що матеріал стає все більш популярним.

Гіпсокартонні листи іноді називають сухою штукатуркою або гіпсовими панелями (гипрок). Використовують їх для зведення міжкімнатних перегородок, багаторівневих стель або облицювання стін. Можливість згинати листи дозволяє створювати криволінійні поверхні.

Сам лист гіпсокартону складається з гіпсового сердечника, облицьованого картоном. Структура гіпсокартонного листа дозволяє йому поглинати вологу з повітря, або виділяти її при необхідності. Можна сказати, що гіпсокартонний лист має здатність "дихати". Крім того, гіпс вогнестійкий і нетоксичний. Для підвищення міцності в гіпс додаються спецкомпоненти, а зчеплення з картоном відбувається за допомогою склеювальних добавок. Картон є армуючим каркасом гіпсокартонного листа і основою для оздоблювальних робіт. Матеріали, які використовуються при виробництві, мають всі необхідні екологічні та гігієнічні якості.

Листи гіпсокартону мають прямокутну форму, а їх довжина залежить від товщини листа. При товщині від 8 до 14 мм довжина елемента може становити до 3000 мм, а при товщині від 16 до 24 мм - до 4800 мм. Найпоширенішими є гіпсокартонні листи розміром 2500х1200х12,5 мм.

Перегородки з гіпсокартону бувають стандартними, підвищеної волого- або вогнестійкості. Для приміщень з підвищеною вологістю використовуються вологостійкі гіпсокартонні листи (ГКЛВ). Їх ще називають "зеленими", так як вони зеленого кольору. Картон в них піддається обробці антисептичними матеріалами і гідроізоляційним складом. У приміщеннях, де існує небезпека загоряння, необхідно застосовувати вогнестійкий гіпсокартон (ГКЛО). При його виробництві використовуються спеціальні добавки, що підвищують вогнестійкість матеріалу.

Сама конструкція перегородок з гіпсокартону складається з внутрішнього наповнення з звукоізолюючого матеріалу, посиленого металевим профілем і обшитого гіпсокартонними листами. Саме від металевого каркаса залежить міцність перегородки. Несучі конструкції укріплені напрямними і прикріпленими до них стоєчними профілями. Вони мають П-подібний вигляд, з шириною "спинки" від 50 до 100мм. При покупці необхідно звернути пильну увагу на кількість ребер жорсткості, саме від них залежить міцність стіни і вага, яку перегородка зможе витримати. Якщо стіна повинна витримувати 50 кг на квадратний метр поверхні - вам знадобляться стійкі профілі з 2 ребрами жорсткості, а якщо 75 кг - вже цілих три. Звичайно, вага, яку може витримувати перегородка, залежить не тільки від профілів, але і параметрів самого гіпсокартонових листа. Так, декоративна перегородка вимагає товщину гіпсокартону в 15 мм, а якщо вам потрібно підвісити його на стіні, де будуються книжкові полиці - вже 18 мм.

При такій конструкції міжкімнатних перегородок нескладно провести в них приховану електропроводку. У стійках для цього прорізаються отвори для проведення поперек них стійок, в ГКЛ роблять отвори для розеток і вимикачів. А після установки перегородку обробляють і в підсумку стійок каркаса не видно. За умови абсолютно рівної стіни також нескладно буде провести ремонт проводки при необхідності. Всі шви, як при установці, так і при ремонті після можна закрити гіпсовою шпаклівкою під колір стіни та армуючою стрічкою, яка ці шви приховає. Уже після можна залишити білі стіни, обклеїти їх шпалерами або покрити масляною, а може і водоемульсійною фарбою.

Поверхня перегородки може бути суворої прямокутної форми. Для закруглених поверхонь є спеціальні криволінійні каркаси і закруглені гіпсокартонні листи. Самі листи пластичні у вологому стані, а після висихання мають досить високу міцність. Так що при бурхливій ​​фантазії цілком можна дозволити собі зведення стіни з будь-якими кутами.

Підводячи підсумок, можна сказати, що даний матеріал володіє, в силу своїх властивостей, як перегородками, так і недоліками. До недоліків можна віднести неможливість зведення перегородок з гіпсокартонних листів в приміщеннях з високим рівнем вологості. Але переваг явно більше: стіна виходить ідеально рівною, її можна обробляти практично будь-якими матеріалами (фарбами, шпалерами). Матеріал вогнестійкий і нетоксичний. Можливо зведення перегородок будь-якої конфігурації і вони будуть при цьому мати високу паро- та газонепроникність, "дихати".

За матеріалами: ЖитлоНюсостанні новини нерухомості та про ландшафтний дизайн, ремонт і будівництво

Також читайте:
Категорія: Ремонт власноруч | Переглядів: 1025 | Додав: abel | Теги: перегородки, гіпсократон, ремонт | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]