21:05
Тінь "міні-колапсу" нависла над Сочі: компанії, що обслуговують Олімпіаду, не знають, де селити свій багатотисячний персонал


Олімпіада в Сочі стартує вже через рік, а підряжений на сервіс бізнес не зовсім уявляє, де буде жити і добиратися до Сочі обслуговуючий гостей персонал. Компанії, які пройшли через торішній саміт АТЕС, пророкують міні-колапс. Про це пише РБК daily.

Проживання та проїзд до місця проведення заходу - ключові видатки у витратах на обслуговуючий персонал. Це приблизно 70-75%, підрахував гендиректор групи компаній "Корпусгрупп" Олег Лобанов, чия компанія організовувала фактично весь сервіс на саміті АТЕС у Владивостоці. Свій шматок олімпійського сервісного пирога "Корпусгрупп" оцінює в 8-10%. Якщо всі п'ять проектів компанії (частина в стадії переговорів) "вистрілять", то "під рушницю" треба буде поставити приблизно 3 тисячі осіб обслуговуючого персоналу.

- Сочинський готелям на час Олімпіади заборонять виганяти постояльців

Проте до цих пір бізнес не розуміє, у скільки йому стануть ліжко-місця і квитки на літаки і поїзди для людей у ​​фартухах. Адже куховарити і прибирати Олімпіаду (в сочинській агломерації живуть 500 тисяч чоловік, а гостей очікується не менше 1,2 мільйонів) будуть саме приїжджі. Всього, за оцінкою керівника "HeadHunter-Сочі" Євгенія Смуригіна, для проведення зимових Олімпійських та Паралімпійських ігор буде потрібно близько 150 тисяч співробітників, у тому числі близько 30 тисяч волонтерів.

"Частина тендерів пройшла в 2011 році: тоді передбачалося, що койко-місце для обслуговуючого персоналу буде коштувати близько 500 рублів на добу, тепер це вже більше 1000 рублів, а до 2014 року, за нашими прогнозами, буде не менш 3000 рублів на добу" , - розповідає РБК daily Лобанов. Єдиної схеми розміщення обслуговуючого персоналу, за його словами, в Сочі немає взагалі. Оргкомітет Сочі-2014 залишив цей головний біль самим підрядникам.

Частково ідеї спекулювати на цьому ринку присік уряд, ввівши в грудні обмеження на вартість номерів у готелях. Так, нагадаємо, добове розміщення в п'ятизірковому готелі обмежено до 13,896 рублів. Обслуговуючий персонал селять в кращому випадку в "трійці", де "стеля", до якого напевно всі будуть прагнути, - 9000 рублів. У "двох і одній зірках" койко-місце може доходити до 5,741 рублів. "Десант на такі масштабні заходи, як Олімпіада, висаджується за місяць, а то й за два до початку, - знизує плечима Лобанов. - Ми поступово приходимо до думки, що розміщувати персонал нам доведеться в приватному секторі. Але і там напевно кожен спробує заробити на всю "оставшуюся жизнь ".
Збірне-розбірне містечко і номери на лайнерах

За даними РБК daily, оргкомітет Сочі-2014 в грудні минулого року все ж вів переговори з однією великою фінансово-промисловою групою про будівництво невеликого збірно-розбірного містечка на 7000 ліжко-місць.

"Пропонувалося побудувати його недалеко від Адлерського аеропорту: 54 двоповерхових будиночки, - розповів РБК daily джерело, знайоме з ходом переговорів. - Закладався мінімум зручностей: пральні машинки внизу, міні-маркет, аптека, КПП з охороною, ресепшен і спортмайданчик. Виходило, що розміщення коштуватиме 2-3 тисячі рублів на добу. Але в оргкомітеті порахували, що це дорого, а розміщення в колишніх будівельних містечках (думаю, нікому не треба пояснювати, що це) вигідніше - мовляв, по 300 рублів на добу. Але якщо персонал розмістити в таких умовах, він втече ".

Із зони відповідальності організаторів Олімпіади викреслять й інший ключовий розрахунок, кажуть у бізнес-колах. "Квитки на літак Москва - Владивосток подорожчали за місяць до саміту АТЕС на 30-40%, опустившись до нормального рівня лише через десять днів після саміту, - згадує Лобанов. - У випадку з Сочі непогано було б якось відрегулювати це питання на державному рівні. Адже квитки на поїзд за законом можна купити не раніше ніж за 45 днів - до "часу Ч" там така черга вишикується, що спекулятивний попит неминучий ".

Деякі компанії вже починають перестраховуватися, розглядаючи можливості доставляти персонал спочатку до інших міст в радіусі 300 км від Сочі, а там вже автотранспортом. На доставку вантажів з Москви закладається 72 години замість звичайних 24. "Формально організатори все роблять по закону, - говорить Лобанов. - Але було б непогано мінімізувати хоча б якісь елементарні ризики".

Тим часом олімпійські чиновники панікувати не поспішають і запевняють, що, як і до саміту АТЕС, до початку Ігор всі питання будуть вирішені.

Питання розміщення завжди викликають у організаторів складності: наприклад, в Лондоні були створені табори для проживання, в яких, за відгуками, були жахливі антисанітарні умови, говорить керівник Департаменту оцінки та інвестиційного проектування АКГ "МЕФ-Аудит" Дмитро Трофімов. У сочинському випадку ситуація не критична. "Певні шляхи вже знайдені держструктурами, наприклад, в Червоній Поляні ведеться будівництво соціального житла. Росморпорт буде реалізовувати ініціативу уряду розміщувати персонал на океанських лайнерах", - додає він.

За матеріалами: ЖитлоНюсостанні новини нерухомості та про ландшафтний дизайн, ремонт і будівництво

Також читайте:
Категорія: Новини нерухомості | Переглядів: 1634 | Додав: adminA | Теги: Олімпіада в Сочі | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]