22:09
Укладання плитки на стінку
Як правильно укласти плитку на стінку? На перший погляд здається, що все це простіше простого: взяв розчин, розмазав його на стінку і приліпив плитку - тільки й того?! Але насправді все не так просто, як здається, бо є продуманий і перевірений, роками, алгоритм дій. І якщо його не дотримуватися, то вся ваша робота піде прахом вже через пару днів: хлопніть дверима і вся плитка впаде на підлогу. Воно вам треба? Ні? Тоді давайте все робити правильно. Отже, читаємо новину до кінця!

Перше, що ви повинні зробити перед початком укладання плитки на стіну - перевірити чистову підготовку стіни: вона повинна бути рівна! Потім слід провести планування. Для цього вам знадобитися лінійка або "рівень": за ним ви будете окреслювати лінії швів плитки. Простіше кажучи - ви робите попередню розмітку площі стін, на які будете укладати вашу плитку.

Важливо: якщо плитка для підлоги вже укладена, то укладання починається з самого низу. Але якщо плитки для підлоги ще немає, то настінна плитка укладається з другого ряду! Чому? Все дуже просто. Як правило, покласти плитку без нарізки - просто нереально: завжди доводиться щось підрізати. І буде набагато краще, якщо шматочки (різана плитка) плитки будуть покладені в самому низу стінки: це не впадатиме в очі.

Клейова суміш наноситься на основу стіни і розрівнюється за допомогою зубчастого шпателя. Розмір зубців повинен бути на один розмір менше розміру товщини плитки! Приклад: для плитки, розміром 15Х15 см і товщиною в 5 мм, розмір "зубця" шпателя (глибина і ширина) повинен бути 4 мм. Важливо: клейова суміш наноситься на невелику поверхню стіни (не більш, ніж 1 квадратний метр). Це необхідно для того, щоб клей не висох і ви змогли встигнути укласти плитку на оброблену поверхню. Процес укладання проводиться по горизонталі: рядами по напряму вгору, притискаючи й вирівнюючи плитки рукою. Якщо плитка має великий розмір, то для вирівнювання використовують спеціальний гумовий молоточок: не деформує плитку, зате чудово "садить" її на місце.

Слід врахувати і той фактор, що плитку встик укладати не рекомендується (хоча раніше її укладали саме встик). Чому не рекомендується? Якщо ви будете залишати місце для шва, то плитка не буде тріскатися при висиханні. А для того , щоб шви були рівними, рекомендується використовувати пластикові (дистанційні) хрестики.

Дуже часто майстер стикається з такою проблемою, як невідповідність розміру стіни та плитки: тобто, ширина плитки більше або менше, ніж стіна. У цьому випадку без підрізування в розмір не обійтися. У таких випадках вам необхідний спеціальний інструмент для різання плитки, наприклад - плиткоріз. Цей інструмент надзвичайно простий у використанні: з ним впорається навіть домашній майстер новачок. А якщо вам необхідна фігурна підрізка плитки (буває і таке), то тут вам допоможе електролобзик.

Порада: кутові плитки слід підрізати під кутом (по торцевій частині): у цьому випадку вони будуть ідеально стикуватися.

Підрізані плитки слід укладати останніми!

Ось і все. Єдине, що дуже хочеться додати - ніколи не поспішайте і не забувайте використовувати "рівень": він дозволить уникнути перекосів у процесі укладання.

Вдалого ремонту, панове!

За матеріалами: ЖитлоНюсостанні новини нерухомості та про ландшафтний дизайн, ремонт і будівництво

Також читайте:
Категорія: Ремонт власноруч | Переглядів: 1878 | Додав: admin | Теги: укладання плитки на стінку | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]