22:39
Зниження ціни на фотомодулі у 2018 році, в чому секрет?

Зниження відбувається нерівномірно: періодично батареї в силу різних факторів дорожчають, але після деякої стабілізації падіння вартості триває. У середньостроковій перспективі ця тенденція збережеться на світовому і регіональних рівнях.

За перші дев'ять місяців 2018 року ціни на монокристалічні сонячні панелі впали майже на 20%, а на полікристалічні - на 25%. Про це заявляє аналітична компанія Trend Force. Як в Китаї, так і на глобальному ринку сонячної енергії очікується велика кількість контрактів по злиттю і поглинанню, внаслідок чого багато фабрик можуть закритися.

Через таку невигідну ціну і надлишок виробничих потужностей світовий ринок сонячної енергії, скоріше за все, увійде в затяжний період стагнації. Очікується, що пропозиція фотоелектричних систем в 2018 році складе 150 ГВт, в той час як попит не перевищить 86 ГВт. Це можна пояснити тим, що в минулому році кілька великих виробників зрушили терміни поставок продукції, що призвело до зменшення попиту, спочатку запланованого на поточний рік, до рівня 2017 року.

Завжди актуальні ціни на сонячні батареї дивіться на сайті https://prel.prom.ua/g2638645-sonyachni-batareyi

Зміни відчуваються і в географічному аспекті: Індія запровадила ввізні мита на деякі групи імпортних товарів у розмірі 25%, а ЄС зняв обмеження з цін на PV-модулів, що імпортуються з Китаю, Малайзії і Тайваню.

Таким чином, обмежувальні заходи, введені на початку 2013 року, були скасовані п'ять років по тому.

З 2013 року в Європі діяли правила «мінімальної імпортної ціни» (minimum import price, MIP) щодо китайських сонячних модулів і елементів, тобто вироблені в КНР (і ще низці азіатських країн) пристрої могли продаватися за цінами не нижчими від встановлених Європейським Союзом.

За оцінкою IHS Markit, яку наводить PV-magazine, вартість модулів в Європі за новими контрактами впаде аж на 30% протягом найближчих тижнів. Багато в чому завдяки цьому, введення нових сонячних потужностей виросте в Європі в 2019 році на 40% в порівнянні з поточним роком. Нагадаємо, в 2017 році в ЄС було введено в експлуатацію трохи більше шести гігават сонячних електростанцій.

Як результат, китайська продукція знову стала доступна на деяких регіональних ринках за нижчими цінами.

Чому ж дешевшають фотопанелі? Впровадження нових технологій призводить до скорочення витрат на виробництво, підвищення ефективності та збільшення кількості вироблених модулів. Перенасиченість ринку внаслідок нарощування виробничих потужностей в азіатському регіоні (Китай, Тайвань, В'єтнам). Перевищення пропозиції над попитом через зниження темпів розвитку внутрішнього ринку Китаю і США.

Щоб уникнути кризи перевиробництва в галузі, компанії вже приступили до угод поглинання і злиття. Наприклад, недавно китайський виробник фотоелектричних систем, Shunfeng International Clean Energy, оприлюднив інформацію про готовність продати частину власних виробничих потужностей одному зі своїх акціонерів, Азіатсько-тихоокеанської інвестиційної компанії.

Shanghai Electric також заявив про бажання викупити контрольний пакет акцій GCL-Poly, великого китайського виробника полікремнію, однак угода загальною сумою в 1,86 млрд. Доларів США не була здійснена, оскільки терміни і умови потенційного поглинання недостатньо задовольнили обидві сторони.

У попередньому своїй доповіді аналітичний центр Trend Force заявляв, що ціни на фотоелектричні модулі стали знижуватися, але при цьому припустив, що вони незабаром повинні стабілізуватися.

Як відомо, в КНР скоротили підтримку сонячної енергетики, оскільки індустрія зростає значно вищими темпами ніж передбачалося. У США ввели мита на імпорт обладнання для сонячної енергетики понад установлені квоти, через що Китай звернувся до Світової організації торгівлі з позовом. В Індії мають намір підтримувати місцевого виробника, також за рахунок обмеження імпорту з КНР і Тайваню. Очікується, що всі ці зміни в політиці стануть причиною найбільшого спаду в галузі сонячної енергетики за три роки.

За матеріалами: ЖитлоНюсостанні новини нерухомості та про ландшафтний дизайн, ремонт і будівництво

Також читайте:
Категорія: Новини, поради та цікаві факти | Переглядів: 1248 | Додав: admin | Теги: зниження, фотомодулі, ціна | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]