20:06
Глава "РЖД" знову "атакував" будівлю Кругового депо в своєму блозі

Днями президент ВАТ "РЖД" Володимир Якунін ще раз вшанував своєю увагою будівлю Кругового депо на Ленінградському вокзалі. У своєму блозі він присвятив темі пам'ятника запис від 18 березня. Якунін продовжує наполягати, що фактично від будівлі нічого не залишилося, "архітектурне зодчество" повністю втрачено, тому можна сміливо знести його частину, що заважає будівельним планам його компанії.

Нагадаємо, в позаминулому році стало відомо про плани "РЖД" знести депо у зв'язку з реалізацією інвестиційного проекту будівництва четвертого головного шляху на ділянці Москва - Крюково.

Градозащитний рух "Архнадзор" зажадав тоді втручання в ситуацію Генпрокуратури і Володимира Путіна. З проханнями зупинити знесення до керівництва "РЖД" зверталися депутати Держдуми і секретар Громадської палати Євген Веліхов. Глава "РЖД" Володимир Якунін на це повідомляв, що депо є "невдалим" і фактично втратило цінність, оскільки в радянський час було перебудовано на 60%, а сама будівля заважає будівництву четвертого головного шляху для швидкісних поїздів на ділянці Москва - Крюково. У вересні 2012 року стало відомо, що московська влада вирішили внести Кругове депо до реєстру об'єктів культурної спадщини.

Після втручання мерії від планів знесення депо в "РЖД" відмовилися і вирішили його реставрувати. Як повідомляє у себе в блозі Якунін, фахівці "РЖД" розробили три варіанти проекту реставрації: "До реалізації затверджений варіант, максимально наближений до історичного вигляду будівлі, але припускає демонтаж дев'яти радіусних осередків-стійл з боку залізничних колій". На думку Якуніна, частковий знос депо можливий, так як історичний круговий контур депо повністю зруйнувався ще років 50 тому, тому з тих пір будова, частково відновлена "РЖД", архітектурної цінності не має.

Тим часом з ним категорично не згодні в "Архнадзорі". Як вважають градозашитники, сьогодні "пропонується під вивіскою" реставрації "знищити половину знову знайденого пам'ятника". Вони пропонують попросити проектувальників розробити альтернативні варіанти для прокладки залізничних шляхів. Предмет охорони не повинен "підганяють" під проект будівництва, а навпаки - проект повинен складатися з урахуванням наявності пам'ятника в зоні робіт і відповідно до його предмету охорони ", пишуть в" Архнадзор ", посилаючись на позицію Мосгорспадку.

Про долю Кругового депо турбуються не тільки російські експерти. На адресу ВАТ "РЖД" надійшло звернення німецьких фахівців зі збереження спадщини. Президент "ІКОМОС-Німеччина" (Міжнародна рада з охорони пам'яток та історичних місць) - Йорг Хаспель, а також представник Німеччини в Міжнародному комітеті по збереженню технологічної спадщини Норберт Темпель підкреслюють, що споруда Костянтина Тона не має аналогів у світі і втрата її неприпустима.

За матеріалами: ЖитлоНюсостанні новини нерухомості та про ландшафтний дизайн, ремонт і будівництво

Також читайте:
Категорія: Новини нерухомості | Переглядів: 1655 | Додав: adminA | Теги: будівля Кругового депо | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]