18:44
Яка техніка потрібна на нашій садовій ділянці?

Багато хто мріє мати на своєму маленькому клаптику землі доглянутий сад. Але щоб підтримувати сад в належному вигляді і порядку, одним бажанням не впоратися. Хтось, хто пам'ятає радянські дачі зі старими добрими лопатами, граблями, сапками та іншим садовим інвентарем, порадить обійтися тільки ними. Слідувати такій пораді чи ні - вибір кожного: час іде, прогрес не стоїть на місці, і винайдено чимало техніки, здатної полегшити життя потенційному садівникові-любителю.

Перше, про що слід згадати, це звичайно техніка для скошування трави. Вибирати таку техніку потрібно виходячи з рельєфу ділянки, площі оброблюваної території, і, звичайно, особистих уподобань. Є дві великі групи такої техніки: тримери і газонокосарки.

Газонокосарка являє собою машинку на колесах з дуже низькою посадкою, забезпечену ножем для зрізання трави і мотором, який працює на бензині або електриці. Управління цим апаратом може здійснюватися самими різними способами, залежними від моделі, але частіше зустрічаються примітивні агрегати, принцип управління якими нагадує коляску: ручки, за допомогою яких людина може переміщати машину ділянкою. Є газонокосарки, управління якими схоже з автомобілем - у них є і сидіння для водія, і навіть кермо, але самий функціональний на сьогоднішній момент апарат, розроблений в США в 2013 році. Замість коліс він пересувається на гусеницях, обладнаний камерою, що виводить зображення на телевізор, і навіть управляється дистанційно. Просто мрія для ледачих власників великих газонів!

Плюси газонокосарки складаються в зручності обробки великих і рівних площ без особливих зусиль, мінуси - в труднощі роботи на рельєфній місцевості і високого ступеня небезпеки поломки техніки: якщо лезо наткнеться на невеликий камінчик, чекайте біди.

Тример - легка і транспортабельна установка, яку носять на поясі за допомогою ременя, і призначена вона для швидкого скошування трави на невеликих нерівних ділянках землі. На відміну від газонокосарки, триммер частіше забезпечений волосінню, але моделі з ножами теж існують, тільки називаються інакше - мотокоси.

Зручність тримірів полягає в їхній мобільності і відносній застрахованості від поломки через дрібні камені - волосінь лише порветься і її завжди можна замінити. Мінуси в тому, що більшість моделей працюють від електромереж, і, щоб прибрати траву в кутку ділянки, буде потрібно хороший подовжувач.

На зміну граблях теж прийшла своя техніка. Це аератори і скарифікатори, які ще іноді називають вертикуттерами - слова трохи незвичайні для українського дачника, але корисність цих агрегатів надзвичайно висока.

Аератор, за своєю конструкцією, машина нескладна. Нагадує газонокосарку, тільки замість леза обладнаний валом з довгими вигнутими спицями. При русі, вони проколюють землю, чим забезпечують хорошу прополку і постачання ґрунту киснем. Ці зуби не дуже жорсткі, а тому не здатні увійти в ущільнений ґрунт - для роботи з ним призначені аератори з порожніми металевими трубками замість спиць, які вимагають великих потужностей, але користі від них побільше.

Скарифікатор дуже схожий на аератор, але на валі не спиці, а маленькі леза, які буквально розорюють ґрунт, розрізаючи коріння дрібної порослі та невелике рослинне сміття, яке потім можна легко зібрати граблями.

Крім названої вище техніки, яка є основною для використання в саду, часто вдаються до садових подрібнювачів і повітродувів, які нагадує пилосос, але працюють за зворотним принципом: вони з великою швидкістю видувають повітря, що дозволяє швидко і легко позбутися торішнього листя, яке лінь збирати граблями.

Подрібнювачі, як зрозуміло з назви, подрібнюють рослинне садове сміття, будь-то листя і трава, або ж гілки дерев. Правда гілки здатні переробити лише найпотужніші моделі, які не завжди доцільно мати на невеликій дачній ділянці, але перероблена сировину гниє швидше, і стає відмінним компостом для удобрення землі.

При догляді за садом і будинком, може стати в нагоді автомийка-мінімийка. З її допомогою Ви не тільки зможете вимити автомобіль. Вона призначена для прання килимів, миття доріжок і фасадів, обприскування рослин.

У даній невеличкій статті ми розглянули основні види садової техніки, використовуваної на невеликих дачних ділянках. Звичайно, залишилася без уваги така річ, як мотоблок - багатофункціональний агрегат, здатний, за великим рахунком, на дуже багато чого - від прополки землі до її засіву, і при грамотному використанні, може бути дуже і дуже корисний, але такі мотоблоки це як міні-трактор, а тому більше підходить для великих площ, ніж для маленьких ділянок, для яких, як показав даний огляд, і без нього багато техніки існує.

За матеріалами: ЖитлоНюсостанні новини нерухомості та про ландшафтний дизайн, ремонт і будівництво

Також читайте:
Категорія: Будуємо самі | Переглядів: 1546 | Додав: abel | Теги: Мотоблок, тример, газонокосарка, автомийка, скарифікатор, мінімийка, подрібнювачі, основні види садової техніки, аератор | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]