11:41
Японський стиль у вашій квартирі: сабі, вабі, сибуй, юген

Якщо ви задумали зробити свій інтер'єр за східним характером, то можна використовувати деякі елементи японського дизайну. Будьте обережні, тому що японський стиль не такий простий, як здається. Щоб це допомогло вам додати до інтер'єру якусь незвичайність, потрібно знати певні правила і секрети.

Для початку слід запам'ятати деякі терміни. Основними з яких є: "сабі", "сибуй", "вабі" і "юген". Тоді ви зможете зробити по-справжньому гармонійний і естетичний японський інтер'єр.

Сабі

У Японії прийнято вважати, що зістарені предмети меблів або посуду, набувають цінності. Багато японських дизайнерів використовують в інтер'єрі камені, оброслі мохами, потерті часом предмети меблів, а також старий посуд. Ознаки старіння предметів інтер'єру в Японії і називається "сабі". Це не означає, що для японського інтер'єру неодмінно потрібно шукати старовинні екземпляри. Сучасні технології дозволяють красиво старити предмети. І це не буде суперечити стилю "сабі".

Вабі

Японці у своєму інтер'єрі часто дотримуються простоти ліній і кольору. Завдяки цій японській філософії з'явилося поняття "вабі". Люди повинні вчитися цінувати мале і радіти красі простих форм. В Японії цінується якість матеріалу, з якого виконаний предмет інтер'єру, а не його обробка. Для "вабі" характерний певний колір, від молочних до кавових тонів.

Сибуй

Часто ми цікавимося який склад предметів меблів, що б відслідковувати його якість. Японці ж цінують ще й красу матеріалу. В цьому і є "сибуй". Якщо взяти традиційний японський сервіз для чайної церемонії, то він повинен бути не тільки якісним для довгої служби, але ще й приємним на дотик, щоб під час чайної церемонії відчути тепло чашки. Японські дизайнери люблять використовувати предмети інтер'єру, виконані народними майстрами. Адже вони надовго зберігають тепло і душу автора. Важливою деталлю інтер'єру в японському стилі може стати японський сервіз з візерунком у вигляді бамбука.

Юген

Японські умільці часто не доводять свої твори мистецтва до завершення. Вони вважають, що людина сама повинна в своїх думках зрозуміти і закінчити образ. У Японії вважається, що тільки обраному доступна істина. Не дивлячись на свою незакінченість, деякі предмети японського інтер'єру виглядають гармонійно і природно, головне правильно вписати їх в свій інтер'єр. В цьому і полягає "юген".

Дотримуйтесь основних понять японської культури "сабі", "вабі", "сибуй" і "юген", і ви зможете створити воістину японський інтер'єр у своїй квартирі.

За матеріалами: ЖитлоНюсостанні новини нерухомості та про ландшафтний дизайн, ремонт і будівництво

Також читайте:
Категорія: Ремонт власноруч | Переглядів: 1976 | Додав: abel | Теги: сабі, сибуй, вабі, японський стиль, ремонт у квартирі, юген | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]