21:24
Японський стиль в інтер'єрі: поради щодо облаштування

Близькість до природи японського інтер'єру виражена не тільки в "природних" кольорах і матеріалах, але і в самій здатності змінюватися. У японців прийнято гратися з тією невеликою кількістю декоративних предметів, які неодмінно є: переміщати або замінювати їх, залучаючи як членів сім'ї, так і в свята або візити, гостей.

Таку серйозну справу, як домашнє облаштування, у гру перетворюють і легкі витончені ширми: в Японії не прийнято виділяти кімнати раз і назавжди, простір зонується по-різному:

  1. різнорівневими підлогами;
  2. ширмами;
  3. завісами.

М'яке світло, яке освітлює житло, теж - повноправний член сім'ї. Японські абажури з рисового паперу роблять його розсіяним, злегка підсвічуються найвиразніші предмети. А в японському житлі в тій чи іншій мірі виразне все - японці не поважають продукти штампованого виробництва. Ідеальна річ по-японськи - це зроблена в одному екземплярі, яка не має аналогів.

Природна концепція житла з'явилася ще й тому, що Країна Висхідного сонця схильна до цунамі і тайфунів. Тому "живе" житло, яке гармонує з природою, дає японцеві хоч ненадовго захищений від зовнішніх неприємностей світ, і покликане полестити природі найщирішим наслідуванням.

Окрасою інтер'єру можуть стати:

  1. вази;
  2. паперові віяла, розписані гілками сакури;
  3. фігурки нецке;
  4. дерев'яні ляльки;
  5. чудовий фарфор;
  6. карликові деревця бонсаї.

У Китаї деревця бонсаї буддійські ченці вирощували, вважаючи це заняття духовною практикою щодо досягнення досконалості, а в Японії XXII-го століття забаву перейняли імператори. Філософія і естетика бонсаї дуже складна: адже кожне деревце-бонсаї - саморобний пейзаж "на таці". Бонк, символізує деякі чесноти або пояснює мудрі принципи-афоризми.

Пам'ятайте, що японські предмети - дуже декоративні, але захоплюватися ними не варто. Ви можете придбати прекрасну постільну білизна, помережану ієрогліфами, посуд для чайної церемонії або набір для приготування ролів, але краще - ворог хорошого.

Інтер'єр по-японськи - це не декоративність напоказ, це світло, повітря, простір, м'який, доброзичливий інтерес до світу і до себе.

Добре, що сучасна Японія - для нас ще й країна високих технологій, тобто географічного протиріччя японського мінімалізму з поблискуючим хромом стилю high-tech не буде. Цікаво, що самі японці, навіть якщо і піддалися споживчій чарівності "згубного Заходу" (згадаймо "неяпонських" японців Муракамі!), Зберігають в будинках кімнату в традиційному стилі - "васіцу". Ця кімната - як данина поваги роду і національним традиціям, до того ж, прекрасно підійде для чаювання або медитації.

За матеріалами: ЖитлоНюсостанні новини нерухомості та про ландшафтний дизайн, ремонт і будівництво

Також читайте:
Категорія: Новини, поради та цікаві факти | Переглядів: 656 | Додав: admin | Теги: інтер'єр, японський, стиль, облаштування, поради | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]