06:41
Хамам в приватному будинку: що варто знати

Хамам в приватному будинку: що варто знати

Класична турецька лазня складається, як правило, з п'яти приміщень, в яких поступово піднімається температура від 30 до 100 градусів Цельсія. Але в домашніх хамамах цю кількість скорочено до трьох, власне - роздягальня, парилка "харарет", і приміщення з душем або басейном, а також зі спеціальною умивальною.

У "харареті" немає ні грубки, ні будь-якого відкритого вогнища вогню, як це прийнято, наприклад, в російських лазнях. Все тепло йде від стін і підлоги, які прогріваються спеціально встановленими всередині них парогенераторами до 60 градусів. Варто лише налити води на підлогу і скропити стіни, як відразу ж буде утворюватися густий насичений пар, який м'яко обволікає все тіло. Родзинкою турецької лазні є "гебекташі", кам'яне узвишшя посередині парної, яке нагрівається до 50 градусів, і призначене для лежання на ньому, поступового прогрівання тіла і, звичайно, рясного потіння.

Ідеальним процесом "очищення" вважається проведення масажу під час розслаблення людини на цьому гарячому лежаку. Для обмивання передбачена спеціальна чаша з холодною водою "курна". Так як в лазні постійно проводиться пар, то щоб уникнути стікання конденсату на голови відпочивальників передбачена спеціальна конструкція даху у вигляді купола. Краплі просто стікають по його похилій поверхні і бічних стінах на підлогу. У домашніх турецьких лазнях також будують басейни з прохолодною водою, але вона повинна постійно циркулювати, так як згідно з "філософією хамам", стояча вода містить в собі бруд.

Найбільший вплив на популярність турецької лазні зробило її внутрішнє виконання. Для обробки поверхонь застосовується тільки:

  • камінь;
  • мармур;
  • жаростійка скло.

Кольоровою мозаїкою викладаються всілякі орнаменти від національних турецьких мотивів, до індивідуальних побажань замовників. У моді проводити спеціальне освітлення, яке внутрішню поверхню купола перетворює в зоряне небо.

Наявність турецької лазні в будинку - не тільки задоволення, але і вагомий фактор при його оцінці. Так, вілла на узбережжі Середземного моря "Marbella Hill Club", у внутрішнє оздоблення якої додали розкішну турецьку лазню, різко підскочила в ціні при її продажу. Тепер вартість становить 10,5 мільйона євро. А індійський бізнесмен Лакшмі Міттал, чий добробут оцінюється в 45 мільярдів доларів, віддав за особняк в районі Лондона понад 124 мільйонів доларів. І це все завдяки наявності турецького хамама, інтер'єр якого виконаний в стилі казки "тисяча і одна ніч", а весь палац оброблений білим мармуром, привезеним спеціально з Агри, батьківщини знаменитого Тадж-Махала.

За матеріалами: ЖитлоНюсостанні новини нерухомості та про ландшафтний дизайн, ремонт і будівництво

Також читайте:
Категорія: Новини, поради та цікаві факти | Переглядів: 705 | Додав: admin | Теги: хамам, будинок | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]